Οι τεράστιοι παγετώνες της Ανταρκτικής λιώνουν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν, αναφέρει νέα έρευνα που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της.

Η ποσότητα πάγου που αποστραγγίστηκε από έξι γιγαντιαίους παγετώνες στη Δυτική Ανταρκτική έχει αυξηθεί κατά 77% από το 1973 έως το 2013, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους παγετώνες Pine Island, Thwaites, Haynes, Smith, Pope και Kohler, οι οποίοι απορρίπτουν πάγους στη θάλασσα Amundsen Sea Embayment.

Οι πάγοι από μόνο αυτούς τους έξι παγετώνες αντιπροσώπευαν το 10% της στάθμης της ανόδου της θάλασσας ανάμεσα στο 2005 και 2010, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο California-Irvine.

Αυτό σημαίνει ότι οι έξι αυτοί παγετώνες απορρίπτουν σχεδόν την ίδια ποσότητα πάγου, όσο είναι οι πάγοι που καλύπτουν τη Γροιλανδία.

Ο παγετώνες Pine Island απορρίπτει 75% περισσότερους πάγους στον ωκεανό απ’ ό,τι έκανε πριν από 40 χρόνια.
Ο πιο φαρδύς παγετώνας που περιελήφθη στην έρευνα -Thwaites Glacier- άρχισε να εμφανίζει επιταχυνόμενα επίπεδα απώλειας πάγων το 2006.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν μια παρατεταμένη αύξηση της απόρριψης πάγων στη θάλασσας, κάτι που έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα της στάθμης αυτής» ανέφερε ο Jeremie Mouginot, ειδικός στους παγετώνες από το πανεπιστήμιο UC-Irvine και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν έσπαγαν και κατέρρεαν όλοι οι παγετώνες το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να ανέβει κατά 1,2 μέτρα.