Χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία Αιολικών Πάρκων, στα βουνά της χώρας μας, αποτελώντας βασικό παράγοντα σωτηρίας των δασών μας.

Η ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων προϋποθέτει την κατασκευή οδοποιίας, ώστε να υπάρχει πρόσβαση για τη μεταφορά των Ανεμογεννητριών. Οι δρόμοι λοιπόν που ανοίγονται, βάσει των συγκεκριμένων προδιαγραφών των δασαρχείων, είναι κατ’ ουσία αυτοί που θα επιτρέψουν τη γρήγορη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, αποτελώντας και τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες προστασίας.

Επιπλέον τα Αιολικά Πάρκα συντηρούνται και φυλάσσονται από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους, άρα υπάρχουν σε 24ωρη βάση άνθρωποι στις περιοχές, που πρώτοι θα ειδοποιήσουν για την πυρκαγιά, όταν θα είναι στο ξεκίνημα της.

Δυστυχώς έχουμε φθάσει στο άλλο άκρο επίδειξης «οικολογικής ευαισθησίας», όπου διάφοροι τοπικοί σύλλογοι αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις πολεμούν με μένος κατά των αιολικών πάρκων, οι σύλλογοι γιατί τους ενοχλούν οπτικά οι ανεμογεννήτριες, παραγνωρίζοντας ότι αποτελούν την τεχνολογική εξέλιξη του ανεμόμυλου, και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι από υπερβολικό ενδιαφέρον για την προστασία μερικών πτηνών.

Προφανώς η προστασία της βιοποικιλότητας είναι αδιαπραγμάτευτη, όμως δείχνουν να αγνοούν ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και υπάρχουν τρόποι μέσω των εξειδικευμένων ραντάρ που προκαλούν θόρυβο απομακρύνοντας τα πλησιάζουν τα πτηνά ή και ακόμη μέσω άμεσης διακοπής της λειτουργίας των ανεμογεννητριών, στις εξαιρετικά ελάχιστες στατιστικά περιπτώσεις που χρειάζεται να επιστρατευτούν αυτά τα μέσα. Η καθυστέρηση όμως που προκαλούν όλοι αυτοί στην υλοποίηση των αιολικών πάρκων και στη διάνοιξη κατ’ ουσία αντιπυρικών δρόμων που τα συνοδεύουν, είναι μια από τις αιτίες των βιβλικών καταστροφών από τις πυρκαγιές.

Έχουν αναλογιστεί όλοι αυτοί που προσφεύγουν εύκολα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αδειών που έχει χορηγήσει η Πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις απαραίτητες μελέτες που έχουν εκπονηθεί, πόσα ζώα και πόσες φωλιές πουλιών έχουν καεί από τις πυρκαγιές; Η Ελλάδα χρειάζεται αντιπυρική προστασία, και η φωτιά που κατακαίει τις τελευταίες ημέρες αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως την Κορινθία με εκκενώσεις οικισμών και ζημιές σε σπίτια, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί καλύτερα, αν υπήρχαν πρόσθετοι δρόμοι πυροπροστασίας από αιολικά πάρκα.

Η Πολιτεία λοιπόν θα πρέπει στη ζυγαριά της δικαιοσύνης να βάλει όλες τις παραμέτρους και τότε είναι σίγουρο ότι η ζυγαριά θα γείρει προς την πλευρά των αιολικών πάρκων, προς την καθαρή ενέργεια, προς τον πολέμιο της κλιματικής αλλαγής που μετατρέπεται σε κλιματική κρίση, προς την πραγματική προστασία των δασών μας, προς τις επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.