Κλιματική αλλαγή, άνοδος της μέσης θερμοκρασίας και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι έννοιες που εδώ και κάποια χρόνια ακούγονται όλο και περισσότερο, προκαλώντας ανησυχία για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναζητά τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων, ώστε να αναστραφεί η πορεία προς ένα δυσοίωνο μέλλον για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έρχονται να δώσουν λύσεις στο ζήτημα της παραγωγής ρεύματος, με τρόπους διαφορετικούς και περισσότερο φυσικούς, με στόχο τη μη περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Μύθος 15: «Η αιολική ενέργεια δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Ωστόσο υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η πράσινη ενέργεια, και ειδικότερα η αιολική, δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Κάθετα αντίθετη σε αυτόν τον ισχυρισμό παρουσιάζεται η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), η οποία σε σχετική μελέτη της αναφέρει ότι «η αιολική ενέργεια συμβάλλει στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υποστηρίζει η ένωση.

«Αναμφισβήτητα, οι ανεμογεννήτριες παράγουν ηλεκτρισμό χωρίς να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να μειώνονται χάρη στην αιολική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) γενικά και την εξοικονόμηση ενέργειας» αναφέρει συγκεκριμένα.

«Ωστόσο, διατυπώνεται ο λανθασμένος ισχυρισμός ότι οι συνολικές εκπομπές από το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αυξάνονται μόνο και μόνο εξαιτίας της ύπαρξης αιολικών πάρκων» εξηγεί.

«Αυτό στηρίζεται στον ίδιο μύθο ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό και, συνεπώς, απαιτείται ίση ποσότητα συμβατικής ισχύος για ηλεκτροπαραγωγή όταν ο άνεμος δεν φυσά ή φυσά λιγότερο. Έτσι εκπέμπονται ρύποι που είναι περισσότεροι από όσοι θα ήταν αν δεν υπήρχαν αιολικά πάρκα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει καμία βάση. Όσοι τον εκφέρουν δεν προσκομίζουν κανένα στοιχείο διότι απλά δεν υπάρχει».

Η περίπτωση της Ελλάδας

Τα πραγματικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα τόσο οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο και ο δείκτης της έντασης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 32% την περίοδο 2005-2017, αναφέρει το έντυπο.

«Σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ 2030), η μείωση αυτή συνέβη για δύο λόγους:

  • Υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ (κυρίως).
  • Μειωμένη κατανάλωση ενέργειας λόγω της εφαρμογής μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης αλλά και της οικονομικής ύφεσης.

Η τάση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί την περίοδο 2020-2030».

 

Διαβάστε επίσης

Μύθος 1ος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών

Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό

Μύθος 3ος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή

Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, δεν είναι αξιόπιστες και αυτό αυξάνει το κόστος

Μύθος 5ος: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά

Μύθος 6ος: «Το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι επιδότηση των αιολικών πάρκων που πληρώνουν οι καταναλωτές»

Μύθος 7ος: Τα αιολικά πάρκα έχουν υπερβολικά προνόμια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές

Μύθος 8ος: «Τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο φθηνά από την αιολική ενέργεια και δεν επιδοτούνται»

Μύθος 9ος: «Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες»

Μύθος 10ος: «Η αιολική ενέργεια δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας»

Μύθος 11ος: «Τα αιολικά πάρκα είναι εισαγόμενα και δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία»

Μύθος 12ος: «Τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία των ακινήτων»

Μύθος 13ος: «Τα αιολικά πάρκα βλάπτουν τον τουρισμό»

Μύθος 14ος: «Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή»