Τα αιολικά πάρκα αποτελούν μια νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας.

Φυσικά η στροφή στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα στο περιβάλλον μέχρι το 2050.

Η αλλαγή όμως δεν έρχεται χωρίς αντίδραση και τα αντεπιχειρήματα αλλά και οι μύθοι που αναπτύσσονται για την αιολική ενέργεια, διαμορφώνουν έναν αντίλογο που έρχεται να κοντράρει τη νέα πραγματικότητα.

Μύθος 5: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά

Στο κέντρο της κριτικής βρίσκεται η δημιουργία ανεμογεννητριών και πάρκων, που αποτελούν τον κατ’ εξοχήν τρόπο παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), ένας από τους μύθους που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τα αιολικά πάρκα είναι αυτός της υπερβολικής επιδότησής τους από το κράτος και τα ευρωπαϊκή προγράμματα.

Σε έντυπο που κυκλοφόρησε η ένωση, θέλησε να δώσεις τις δικές της απαντήσεις και να αποκαταστήσει την αλήθεια για την αιολική ενέργεια, λέγοντας ότι «ούτε η κατασκευή των αιολικών πάρκων επιδοτείται πλέον, ούτε ο καταναλωτής επιδοτεί στην πράξη την τιμή πώλησης της αιολικής ενέργειας».

«Από το 2013, τα αιολικά πάρκα δεν είναι επιλέξιμα για επιδότηση του κόστους κατασκευής τους ούτε από τον Αναπτυξιακό Νόμο (Ν. 4146/2013) ούτε από κάποιο άλλο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα. Ακόμη όμως και με τους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα αιολικά πάρκα επιδοτούνταν για το 30%-40% του κόστους κατασκευής τους, όπως και οι άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που εντάσσονταν στον νόμο (π.χ. επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο). Επιπλέον, οι τιμές πώλησης της αιολικής ενέργειας είναι τέτοιες που επιδοτούν στην πράξη τους καταναλωτές και όχι το αντίστροφο. Εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, ο Έλληνας καταναλωτής θα πλήρωνε το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβότερα» λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η αλήθεια για τον καταναλωτή

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το 2017, η μέση αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές ήταν 101,99 €/MWh. Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν 5.515,4 GWh με μέσο κόστος για τον καταναλωτή 92,3 €/MWh. Επομένως, το 2017, τα αιολικά πάρκα επιδότησαν το κόστος του καταναλωτή κατά 53,45 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα νέα αιολικά πάρκα μειώνουν περαιτέρω το κόστος του καταναλωτή, καθώς πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε ακόμη χαμηλότερη τιμή (περίπου 57,74 €/MWh, βλ. Μύθο 02). Επομένως, όσο αυξάνονται τα αιολικά πάρκα και η αιολική παραγωγή στη χώρα τόσο περισσότερο επωφελούνται οι Έλληνες καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης

Μύθος 1ος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών

Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό

Μύθος 3ος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή

Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, δεν είναι αξιόπιστες και αυτό αυξάνει το κόστος