«Όσο αυξάνονται τα αιολικά πάρκα τόσο περισσότερο επωφελούνται οι Έλληνες καταναλωτές»

Οι απαντήσεις στον μύθο ότι η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
11:26
02/08/2020
«Όσο αυξάνονται τα αιολικά πάρκα τόσο περισσότερο επωφελούνται οι Έλληνες καταναλωτές»
28
loading

Τα αιολικά πάρκα αποτελούν μια νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας.

Φυσικά η στροφή στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα στο περιβάλλον μέχρι το 2050.

Η αλλαγή όμως δεν έρχεται χωρίς αντίδραση και τα αντεπιχειρήματα αλλά και οι μύθοι που αναπτύσσονται για την αιολική ενέργεια, διαμορφώνουν έναν αντίλογο που έρχεται να κοντράρει τη νέα πραγματικότητα.

Μύθος 5: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά

Στο κέντρο της κριτικής βρίσκεται η δημιουργία ανεμογεννητριών και πάρκων, που αποτελούν τον κατ' εξοχήν τρόπο παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), ένας από τους μύθους που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τα αιολικά πάρκα είναι αυτός της υπερβολικής επιδότησής τους από το κράτος και τα ευρωπαϊκή προγράμματα.

Σε έντυπο που κυκλοφόρησε η ένωση, θέλησε να δώσεις τις δικές της απαντήσεις και να αποκαταστήσει την αλήθεια για την αιολική ενέργεια, λέγοντας ότι «ούτε η κατασκευή των αιολικών πάρκων επιδοτείται πλέον, ούτε ο καταναλωτής επιδοτεί στην πράξη την τιμή πώλησης της αιολικής ενέργειας».

«Από το 2013, τα αιολικά πάρκα δεν είναι επιλέξιμα για επιδότηση του κόστους κατασκευής τους ούτε από τον Αναπτυξιακό Νόμο (Ν. 4146/2013) ούτε από κάποιο άλλο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα. Ακόμη όμως και με τους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, τα αιολικά πάρκα επιδοτούνταν για το 30%-40% του κόστους κατασκευής τους, όπως και οι άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες που εντάσσονταν στον νόμο (π.χ. επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο). Επιπλέον, οι τιμές πώλησης της αιολικής ενέργειας είναι τέτοιες που επιδοτούν στην πράξη τους καταναλωτές και όχι το αντίστροφο. Εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, ο Έλληνας καταναλωτής θα πλήρωνε το ηλεκτρικό ρεύμα ακριβότερα» λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Η αλήθεια για τον καταναλωτή

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το 2017, η μέση αξία της ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε από ανανεώσιμες πηγές ήταν 101,99 €/MWh. Τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν 5.515,4 GWh με μέσο κόστος για τον καταναλωτή 92,3 €/MWh. Επομένως, το 2017, τα αιολικά πάρκα επιδότησαν το κόστος του καταναλωτή κατά 53,45 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα νέα αιολικά πάρκα μειώνουν περαιτέρω το κόστος του καταναλωτή, καθώς πωλούν ηλεκτρική ενέργεια σε ακόμη χαμηλότερη τιμή (περίπου 57,74 €/MWh, βλ. Μύθο 02). Επομένως, όσο αυξάνονται τα αιολικά πάρκα και η αιολική παραγωγή στη χώρα τόσο περισσότερο επωφελούνται οι Έλληνες καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης

Μύθος 1ος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών

Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό

Μύθος 3ος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή

Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, δεν είναι αξιόπιστες και αυτό αυξάνει το κόστος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

28
σχόλια
 1. avatar ΑΠΑ

  Τι γνώσεις έχετε όλοι σας από ενεργειακά ? Οι λιγνιτικές μονάδες εκπέμπουν δηλητήριο , πετρελαιογεμήτριες άλλη μεγάλη πηγή μόλυνσις .....στην Καλιφόρνια που είναι η πιο περιβαντολογικά προηγμένη , ευαίσθητη πολιτεία Των ΗΠΑ εγκαθιστούν χιλιάδες ΑΠΕ ......εμείς ....??κάποιος δημοτικός άρχοντας έγραψε ότι οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν αρνητικά την σεξουαλική συμπεριφορά των γαϊδουριών και των μελισσών κλπ κλπ ευτυχώς δεν δουν πει ακ´ομα για την ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά ... ΕΛΕΟΣ ο καθένας άσχετος λέει τη [...] του ....οι Δανοί , Ολλανδοί, Σουηδοί , Νορβηγοί , Εγγλέζοι , Αμερικάνοι ,Καναδοί , Αυστραλοί κλπ δεν έχουν περιβαντολογικές ευαισθησίες , γνώσεις ???.για το μόνο σημαντικό δεν μιλάει κανένας φωστήρας ,,,ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ στα τιμολόγια που πληρώνουμε στην ΔΕΗ !!!!!!!το ρεύμα που παράγεται απλό ΑΠΕ είναι φτηνότερο να το δούμε στα τιμολόγια μας ......που είναι ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΑΣ ΓΕΝΟΠ που φώναζε : ποιος είσαι εσυ ρε , είσαι κατάπτηστος εσύ και ο υπουργός σου ??? τον αποφυλάκισε ο Αλέξης ....., και χάθηκε ..βέβαια έχει πάρει άτοκο δάνειο .....δεν συμφέρει τώρα να μας κάνει τον υπερδημοκράτη ......

  1. avatar Giorgis

   Κανένας δεν ασχολείται πλέον με λιγνίτες αλλά επιμένετε να μονομαχείτε με το πτώμα τους γιατί δεν σας παίρνει παραπέρα.

 2. avatar .;.

  Ειπαμε ρε, θελουμε 3 εμεις πακέτο

 3. avatar Άγαμοι θυται

  Εαν δεν το γράψει η Αυγή και δεν το υιοθετήσει το ΠΑΜΕ στον «κατάλογο των αριστερών» με τα ΟΧΙ, εγώ δεν πιστεύω τίποτα ...

 4. avatar teo13

  Όσο αυξάνονται τόσο αυξάνεται η οικολογική καταστροφή και τόσο γεμίζουν οι τσέπες των επιχειρηματιών.

 5. avatar Κρήτη 44

  Μόλις φέτος οι Γερμανοί εγκαινίασαν νέα λιγνιτικη μονάδα .παράλληλα πιέζουν όλο και πιο ασφυκτικά να κλείσουμε τις δικές μας και να αγοράσουμε τις πανάκριβες γερμανικές αυστριακές και λοιπών συμφερόντων ανεμογεννήτριες . Το διαχρονικό πρόβλημα στην ελληνική επικράτεια είναι η έλλειψη σχεδίου.
  Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών με οποιοδήποτε κόστος και τρόπο δεν θα φέρει παρά μόνο κέρδος στις εταιρίες κατασκευής τους . Χωρίς μελέτη διασυνδέσεις ηλεκτρικές και σεβασμό στο περιβάλλον το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να καταστραφουν βιότοποι και να αυξηθεί το εξωτερικό χρέος..
  Ας προβληματιστούμε όλοι μας και ας μην γινόμαστε τόσο ευκολόπιστοι στη διαρκή προπαγάνδα .Ας κοιτάξουμε πιο μακριά σε επόμενες γενιές ώστε να μην τους κληροδοτήσουμε σκουπίδια στα βουνά μας. Και για αυτούς τους Ευρωπαίους που μας κουνάνε το δάχτυλο ένα έχετε να πείτε .η Ελλάδα δεν ρυπαίνει ούτε στο ένα χιλιοστό σε σχέση με τους εταίρους μας .λογικό άλλωστε αφού δεν έχει βιομηχανία .
  Και κάτι ακόμα .πέρα από την αλλοίωση του περιβάλλοντος στα σημεία εγκατάστασης (1000 τονοι μπετον για την βάση μιας ανεμογεννήτριας ) εκχερσώσεις κλπ,, ψάξτε μόνοι σας και βρείτε πόσες σπάνιες γαίες απαιτούνται για την κατασκευή των ανεμογεννητριών,και πόση μόλυνση προκαλείται σε άλλες περιοχές του πλανήτη .
  Και ξαναλέω .είμαι υπέρ αυτού του τύπου παραγωγής ενέργειας αλλά με σχέδιο.

  1. avatar Κρήτη 44

   ώρε και με βάρεσε η τσικουδιά στο κεφάλι

 6. avatar Πως ακριβώς επωφελούνται

  με αυξησεις στο ρευμα.
  Μα μας λείπει, στην τσέπη επιτήδειων πάνε πάλι τα λεφτά

 7. avatar Αριστεριλας αεργος με πατέντα πλούσιος από τα λεφτά σας

  Τι να τα κάνουμε αυτά τα σιδερένια φυτά; Ξυλωστε τα και φυτεψτε πατάτες να φάμε.

 8. avatar writer

  Για την αισθητική μόλυνση του φυσικού τοπίου που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες, δεν αναφέρεις τίποτα. Εάν δεν προκαλούν τέτοια θέματα, να τις τοποθετήσετε κατά εκατοντάδες στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στο κάστρο της Ρόδου, της Κέρκυρας, στο Μυστρά, στο Πήλιο, για να δούμε πόσα χρήματα θα χαθούν από την εξάλειψη του τουριστικού συναλλάγματος.

  1. avatar Είναι απλό

   στις πεδιάδες ή στη θάλασσα (όπως στην Ευρώπη)

   1. avatar Giorgis

    Στη θάλασσα ναι, αλλά είναι αρκετά ακριβότερη ακόμη η εγκατάσταση, όμως αποδίδουν και περισσότερο. Στις πεδιάδες όχι γιατί δεν αποδίδουν, εκτός αν είναι flat η χώρα όπως η Ολλανδία οπότε δεν έχεις κι επιλογή.

    1. avatar Είναι απλό

     όχι μόνο στην Ολλανδία, το έχω δει και στη Γερμανία αλλά και στην Αυστρία, που έχει πεδιάδες ανάμεσα στα βουνά.
     Μια χαρά δούλευαν!

     1. avatar Giorgis

      Εγώ ξέρω ότι οι επιστήμονες (οι πραγματικοί) λένε ότι τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα την έχουν οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, μετά αυτές στις βουνοκορφές και τέλος στις πεδιάδες. Ε, δεν είναι μια χαρά το να βάλουμε τριπλάσιες και τετραπλάσιες ΑΠΕ σε λάθος τοποθεσίες που θα μας ακριβύνουν το ρεύμα. Ας κάνουν λοιπόν ότι θέλουν οι Γερμανοί. Σε μας δεν περισσεύουν τα λεφτά.

 9. avatar γφδγηφδφγ

  Με δανισμό από την ΕΕ που θα φέρει νέο μνημόνιο επιδοτούνται οι ΑΠΕ, επίσης τόσο ακριβές επενδύσεις χωρίς θέσεις εργασίας; Ο λιγνίτης ήταν επίσης φθηνός για τους καταναλωτές....αλλά τον δίνουμε στη Γερμανία.

 10. avatar .;.

  Ενταξει, μας πεισατε. Ετοιμαστε μας 3, πακετο

 11. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Δεν ισχύει αυτό. Αν για παράδειγμα κλείσουν οι λιγνιτικες μονάδες και κάποιες μέρες το αιολικό δυναμικό είναι χαμηλό την ενέργεια που θα πρέπει να εισάγουμε θα την πληρώσουμε χρυσό. Επίσης θα είμαστε άμεσα εξαρτωεμενοι από άλλες χώρες

  1. avatar Xountalas

   Χαίρομαι που σιγά σιγά αναφέρεσαι στο εθνικό συμφέρον και σε μία αυτοδύναμη Ελλάδα.Μετα από 500 χρόνια εξέλιξής σου θα αρχίσεις να λες αυτά που λέω τώρα εγώ.Συνέχισέ το.

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Εσύ είσαι δεξιός θες μια Ελλάδα κολλημένη στις ηπα και τη Γερμανία. Τι σχέση έχει με αυτό που λέω εγώ;;

    1. avatar σπασμένος ΟΡΥΟΜΕΝΟΣ σφυροδράπανος

     κάργας ανίατος αθεράπευτος αριστερίλας.....μην ξεχνάμε και το....προοδευτικός....

  2. avatar Βουλωμένο γράμμα

   Πάλι καλά που τα ξέρεις όλα Φωστήρα μας. Συλλογισμό σκίουρου έχεις ανάθεμα σε

 12. avatar Giorgis

  Και η προπαγάνδα συνεχίζεται καταρρίπτοντας μύθους που δεν υπάρχουν αλλά τους δημιουργείτε εσείς για να χτίσετε έναν φανταστικό εχθρό και μέσω της \"θυματοποίησης\" της αιολικής ενέργειας να προσελκύσετε κοινό που θα σας υποστηρίξει. Στόχος σας είναι να πουλήσετε ευκολότερα την ακριβή ενέργεια και να αποτρέψετε τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας που φέρνουν τα φωτοβολταϊκά. Τα λέω καλά ή μου διαφεύγει κάτι?

  1. avatar σου διαφεύγουν πολλά

   αλλά όταν είσαι ψαγμένος όπως εσύ είναι δύσκολο να σε πείσει κανείς.

  2. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   σου έχει διαφύγει αυτό που οι άλλοι έχουν μέσα στο κρανίο.

   1. avatar Giorgis

    Σου έχω καλύτερη ιδέα για το μεταπτυχιακό σου. Με ρεύμα από μπαταρίες θα τροφοδοτείς μεγάλους ανεμιστήρες που θα φυσάνε προς τις ανεμογεννήτριες οι οποίες θα παράγουν ρεύμα το οποίο θα χρησιμοποιήσεις για να ανάβεις λάμπες led πάνω από φωτοβολταϊκά που θα παράγουν ρεύμα για να φορτίσεις τις μπαταρίες που λέγαμε στην αρχή.

    1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

     κάνε μια βόλτα στην ΤΗΛΟ ,αν ξέρεις κατά που πέφτει, και θα δείς την πρώτη εφαρμογή υβριδικών συστημάτων και αποθήκευσης ενέργειας. ΕΞΆΓΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.Αν και αμφιβάλω ότι θα μάθεις κάτι γιατί πρέπει να φάς πολλά καρβέλια να φτάσεις απο την παλαιολιθική εποχή που ζείς ,στο σήμερα.

    2. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

     Πρώτος εσύ και μετά ο ....ΚΥΡΟΣ ΓΡΑΝΑΖΗΣ προφέσσορα.....

    3. avatar Χαχαχαχα

     Άστο, έσβησες μεγάλε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει