Η απόδοση των ανεμογεννητριών δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόδοση θερμοηλεκτρικών σταθμών

Η απάντηση στον μύθο για τη μειωμένη αποδοτικότητα των ανεμογεννητριών


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10:27
20/07/2020
Η απόδοση των ανεμογεννητριών δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόδοση θερμοηλεκτρικών σταθμών
8
loading

Η κλιματική αλλαγή που προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα ίσως αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη. Η εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα της Γης έχει προκαλέσει μία κατάσταση που αν δεν αλλάξει σύντομα, μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη με ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο.

Η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να καταστεί κλιματικά ουδέτερη, δηλαδή να έχει μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου, έως το 2050, και οι ηγεσίες των χωρών όπως και οι κοινωνίες στρέφονται προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ως εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης και διαχείρισης της περιβαλλοντικής κρίσης.

Μία από τις ΑΠΕ είναι και η αιολική ενέργεια, που στηρίζεται στη φύση για να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στα ανθρώπινα προβλήματα.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί μύθοι και θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν στην αιολική ενέργεια και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Πολλές από αυτές σχετίζονται με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται αλλά το κόστος.

Πρώτος μύθος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών

Όπως αναφέρει το έντυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), υπάρχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλους τους μύθους που διακινούνται για την αιολική ενέργεια, οι οποίες ταυτόχρονα αναδεικνύουν τα οφέλη της.

Μία πρώτη παρανόηση είναι η σύγκριση που γίνεται ανάμεσα στην απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση θερμοηλεκτρικών σταθμών.

Η αλήθεια είναι, όπως τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, ότι δεν έχει κανένα νόημα να προχωράμε σε αυτή τη σύγκριση. Οι ανεμογεννήτριες ως γνωστόν αξιοποιούν τον άνεμο, ο οποίος είναι ανεξάντλητος, ανανεώσιμος και απεριόριστος. Αντιθέτως οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί καταναλώνουν περιορισμένους και μη ανανεώσιμους πόρους, όπως ο λιγνίτης ή άνθρακας.

Οπότε δεν έχει νόημα ο ισχυρισμός ότι οι ανεμογεννήτριες μετατρέπουν ένα μικρό μέρος της ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια και άρα είναι λιγότερο αποδοτικές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar georgegpzx

  Υπάρχει και η...φωτοηλεκτρογεννητρια...😀

 2. avatar Ουστ ρε

  Χαχαχα το καθημερινο λιβανισμα προπαγανδας για τα συμφεροντα τους. Λυσαξατε γελοιοι

 3. avatar ΓΤΠ Έλληνες

  Αν η ηλεκτρογεννήτρια είναι η συσκευή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα τότε η ανεμογεννήτρια θα πρέπει να είναι η συσκευή που παράγει άνεμο.
  Σωστά?

  1. avatar Καλή προσπάθεια

   Η συσκευή που παράγει άνεμο λέγεται ανεμιστήρας.

  2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

   OΡΘΟΤΑΤΟΣ !!!
   ..................................................
   Τις 2 αρνητικες που πηρες
   θα σου τις εριξαν,φανταζομαι, καποιοι
   που αποκαλουν τον ΝΥΜΦΕΥΜΕΝΟΝ(= λαμβανω νυμφην) .......παντρεμενον(=υπο αντραν) !!!

  3. avatar Περίεργος.

   Οι μανάδες που μεγαλώνουν κουτά παιδιά,πώς λέγονται;

  4. avatar vaklas2

   Γεννήτρια και ηλεκτρογεννήτρια είναι το ίδιο πράγμα. Όλες οι γεννήτριες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, οπότε το \"ηλεκτρό\" στο ηλεκτρογεννήτρια είναι περιττό. Συμφωνώ ότι ετυμολογικά σημαίνει αυτό που λες, αλλά είναι καλύτερο από το ανεμοηλεκτρογεννήτρια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει