Επενδύσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ σε «πράσινες» υποδομές αναμένονται στην Ελλάδα έως το 2015, ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Φόρουμ για τις επενδύσεις στην «πράσινη» ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την προοπτική αυτή ως ελπίδα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλυτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού.

«Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που αναγκαστήκαμε να λάβουμε εφαρμόζουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα. Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας», συνέχισε.

Ο Παπανδρέου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη.

«Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ, το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούν σε 1.2 δισ.», κατέληξε.

Πηγή: tovima.gr