Εκτεταμένη διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται από κτηνιάτρους, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων σε μονάδα της περιοχής Πυθίου.

Συνολικά θανατώθηκαν 191 πρόβατα σε τρεις εκτροφές της περιοχής Πυθίου και συγκεκριμένα 131 ζώα του κοπαδιού που εμφανίσθηκαν τα κλινικά συμπτώματα της νόσου, καθώς και 60 ζώα γειτονικών εκτροφών, για τα οποία υπήρχαν υποψίες εμφάνισης της ευλογιάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κτηνιάτρων, η μετάδοση της νόσου στον Έβρο έγινε πιθανότατα από εκτροφή της Τουρκίας, που γειτνιάζει με την περιοχή του Πυθίου.

Εν τούτοις, ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξάπλωση ή όχι της νόσου στον Έβρο αναμένεται να εξαχθούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση κι εφόσον μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου δεν εμφανιστούν άλλα κλινικά συμπτώματα της ευλογιάς.

Σημειώνεται πως στις 2 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 21 ημέρες από την εμφάνιση του πρώτου κλινικού συμπτώματος και αποτελεί καταληκτική ημερομηνία του χρονικού διαστήματος επώασης της νόσου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής καθώς και οι αγοραπωλησίες ζώων μεταξύ των εκτροφών, στην περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, όπως και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο.