Δεκάδες χιλιάδες μέλισσες και άλλα έντομα βρέθηκαν νεκρά σε χώρο στάθμευσης στο Όρεγκον των ΗΠΑ. Σύμφωνα με περιβαλλοντική οργάνωση της περιοχής, πρόκειται για έναν από τους μαζικότερους θανάτους που έχουν ποτέ καταγραφεί στις δυτικές ΗΠΑ.

Οι αγριομέλισσες, που υπολογίζεται πως είναι περίπου 25.000, εντοπίστηκαν νεκρές κάτω από φιλύρες στην περιοχή Wilsonville.

Η αιτία του θανάτου τους παραμένει άγνωστη. Η οργάνωση «Xerces Society» που μελετά τις μέλισσες και άλλα ασπόνδυλα, εκτιμά ωστόσο πως μπορεί να οφείλεται σε κάποιο τοξικό εντομοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε στα δέντρα για καλλωπιστικούς σκοπούς ή ενδεχομένως τα ίδια τα δέντρα να αποδείχθηκαν για κάποιο λόγο θανατηφόρα για τις μέλισσες.

Οι μέλισσες πεθαίνουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς στις ΗΠΑ από το 2005, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά ο πληθυσμός που μπορεί να γονιμοποιήσει πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η επιδημία, που ονομάζεται «διαταραχή κατάρρευσης της αποικίας» ήταν η αιτία που οι Αμερικανοί μελισσοκόμοι έχασαν περίπου το ένα τρίτο των μελισσιών τους πέρσι. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η επιδημία οφείλεται σε μια νέα γενιά εντομοκτόνων που χημικά μοιάζουν στη νικοτίνη. Η δράση τους επηρεάζει την ικανότητα των μελισσών να μαθαίνουν τις οσμές με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να βρουν τροφή.