Ένα περίεργο πλάσμα ξεβράστηκε στις ακτές της πολιτείας της Βικτώρια, στην Αυστραλία και προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Ένας ντόπιος που περπατούσε στην ακτή της «Χρυσής Παραλίας» ήταν εκείνος που το είδε πρώτος και έσπευσε να το φωτογραφίσει. Και βέβαια, δεν έχασε την ευκαιρία να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες του στα social media προκαλώντας τον θαυμασμό πολλών χρηστών. Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Βγήκε στη στεριά για ηλιοθεραπεία», έγραψε στη δημοσίευσή και οι χρήστες του διαδικτύου δεν άφησαν ασχολίαστο το περίεργο αυτό θέαμα. Άλλοι εξεπλάγησαν. «Η φύση στα καλύτερά της» έγραψε κάποιος. Άλλοι πάλι, δεν εντυπωσιάστηκαν καθόλου. Κάποιοι αναφέρθηκαν σε δυο παρόμοια περιστατικά που είχαν παρατηρηθεί και απόρησαν: «Τι συμβαίνει στο βυθό της θάλασσας και βγαίνουν στην επιφάνεια;».

Το θαλάσσιο αυτό πλάσμα είναι ένα πολύ συνηθισμένο είδος καρχαρία, (catshark) το οποίο ζει στο βυθό και τα μάτια του θυμίζουν γάτα. Τρέφεται με πολύ μικρά ψάρια και παρά την τρομακτική του εμφάνιση είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Συμβαίνει αρκετές φορές να εντοπίζεται και στα ρηχά νερά, όπως μάλλον συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το πολύ ανοιχτό πράσινο φως που εκπέμπει, βιολογικό φαινόμενο που επιστημονικά αποκαλείται βιο-φθορισμός. Τα πλάσματα αυτά απορροφούν το ηλιακό φως, που στα 500 μέτρα βυθού αποκτά μπλε απόχρωση και η αλληλεπίδραση με το δέρμα τους, προκαλεί το εντυπωσιακό πράσινο χρώμα.

Ένα φαινόμενο που συνήθως συναντάται σε κοράλια και σε χέλια, όπως σημειώνει ο Dr David Gruber, επικεφαλής μιας συναφούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2016 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Scientific Reports. «Ανακαλύψαμε πως το φαινόμενο παρατηρείται σε 180 περίπου ψάρια» δήλωσε χαρακτηριστικά.