Τα αιωνόβια πλατάνια της Ηπείρου κινδυνεύουν

«Εισαγόμενος» μύκητας τα σκοτώνει σιγά-σιγά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1:22
21/09/2010
Τα αιωνόβια πλατάνια της Ηπείρου κινδυνεύουν
loading

Τα αιωνόβια πλατάνια της Θεσπρωτίας νεκρώνονται από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Τα δέντρα της περιοχής, το ένα μετά το άλλο, κιτρινίζουν και τελικά ξεραίνονται, προσβεβλημένα από έναν επικίνδυνο μύκητα.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το Δασαρχείο Ηγουμενίτσας, αφού πιστοποίησε την ασθένεια, ζήτησε από τους αγρότες να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπισθεί η επιδημία που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης του μύκητα του μεταχρωματικού έλκους είναι τα πριόνια. Οι ξυλοκόποι κόβουν τα άρρωστα δέντρα, αλλά χωρίς να το γνωρίζουν μεταφέρουν τον μύκητα από προσβεβλημένα δέντρα, σε άλλα, που είναι υγιή. Στη Θεσπρωτία παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες η διασπορά της νόσου και νέες εστίες προσβολής, που ξεκίνησαν από δέντρα στα οποία είχαν κοπεί κλαδιά με εργαλεία που νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν σε προσβεβλημένα δέντρα.

Ηδη η Διεύθυνση Δασών του νομού προσανατολίζεται στο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα απαγορεύει την υλοτομία και την κλάδευση πλατάνων σε όλο τον νομό, ενώ συνιστά σε όσους το κάνουν να απολυμαίνουν κάθε φορά τα εργαλεία και τα μηχανήματά τους.

Το μεταχρωματικό έλκος ήρθε στην Ελλάδα το 2003 από την Ιταλία και είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια των πλατάνων, ενώ προσβάλλει μόνο το συγκεκριμένο δέντρο. Προκαλεί νέκρωση των κλαδιών και σταδιακά τα δέντρα ξεραίνονται. Τα νεαρά δέντρα «πεθαίνουν» μέσα σε δύο χρόνια, τα μεγαλύτερα σε ηλικία χρειάζονται χρόνια για να υποκύψουν στον παθογόνο μύκητα.

Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος του δέντρου και αυτό εμφανίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν η ανάγκη για νερό είναι μεγαλύτερη. Τα φύλλα κιτρινίζουν και μαραίνονται και σταδιακά νεκρώνουν ολόκληρα κλαδιά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει