Στο χαμηλότερο επίπεδό της έφτασε η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου στη Βραζιλία, μεταξύ του Αυγούστου του 2011 και του Ιουλίου του 2012, αφότου οι αρχές ξεκίνησαν την καταγραφή στατιστικών στοιχείων στον τομέα αυτό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, αναφέροντας αποψίλωση 4.656 τετραγωνικών χλμ., σε μια έκταση μειωμένη κατά 27% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2010-2011.

«Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία, αφότου η Βραζιλία άρχισε να μετράει την αποψίλωση των δασών το 1988», ανακοίνωσε στον Τύπο η υπουργός Περιβάλλοντος Iζαμπέλα Τεσέιρα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την τέταρτη πτώση σε ισάριθμα χρόνια.

«Μου φαίνεται ότι είναι η μόνη καλή είδηση για το περιβάλλον στον κόσμο», εκτίμησε η Τεσέιρα, πριν ανακοινώσει την εισαγωγή ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.

Το ανώτατο επίπεδο της αποψίλωσης των δασών είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2003-2004, όταν η καταστροφή των δασικών είχε φτάσει τα 27.700 τετραγωνικά χλμ.

Μεταξύ Αυγούστου 2010 και Ιουλίου 2011, οι αποψιλωμένες περιοχές είχαν ανέλθει σε 6.238 τετραγωνικά χλμ., που αντιπροσώπευαν ήδη ένα ρεκόρ μείωσης.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει καταστήσει την αναχαίτιση της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου έναν από τους κύριους στόχους της στον αγώνα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και δεσμεύτηκε το 2009 να μειώσει την αποψίλωση των δασών κατά 80% μέχρι το 2020.

Πυρκαγιές, γεωργία, κτηνοτροφία, καθώς και η παράνομη εκμετάλλευση του ξύλου και των ορυκτών είναι ανάμεσα στα βασικά αίτια της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, σύμφωνα με τις αρχές.