Το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ροζ φωσφοριζέ ψάρι παρουσιάστηκε σε διεθνή έκθεση στην Ταϊβάν (Taiwan International Aquarium Expo 2012). Η επιστημονική ονομασία του ψαριού είναι Archocentrus nigrofasciatus var, όπως αναφέρει η Daily Mail. Το εντυπωσιακό θαλάσσιο πλάσμα λάμπει μέσα στο ενυδρείο χωρίς τη βοήθεια ειδικών υπεριωδών λαμπών που συνήθως υπάρχουν μέσα σε αυτά.

Για τη «δημιουργία» του συνεργάστηκαν επιστήμονες από την Ακαδημία Sinica της Ταϊβάν καθώς και ειδικοί από το κρατικό πανεπιστήμιο Ωκεανολογίας και από μια ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Βιοφωταύγεια ή βιοφωτισμός (bioluminescence) χαρακτηρίζεται η δημιουργία φωτός σε διάφορα μήκη κύματος που εκπέμπεται από διάφορους ζώντες οργανισμούς. Το φαινόμενο της βιοφωταύγειας παρουσιάζεται σε πολλές βιο-ομάδες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους όπως τα βακτήρια, οι μύκητες, οι πυγολαμπίδες (και άλλα κολεόπτερα) καθώς και σε διάφορους θαλάσσιους οργανισμούς, γράφει η βικιπαιδεία.

Οι θαλάσσιοι οργανισμοί εκπέμπουν φως είτε για να επικοινωνούν μεταξύ τους, είτε για να παγιδεύουν τα «θύματά» τους ή για να τρομάζουν τους θηρευτές τους.