Oι γυναίκες υφίστανται τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών πολύ περισσότερο από ότι οι άνδρες άρα είναι λογικό ότι είναι συνολικά περισσότερο εκτεθειμένες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Με έκθεσή της η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Nikole Kiil-Nielsen, ζητά ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την κ. Kiil-Nielsen να μας εξηγήσει την πρότασή της.

Γιατί έχει σημασία η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τα ζητήματα ανδρών-γυναικών
Σε κάθε κρίση, κάθε επανάσταση μας λένε ότι πρέπει πρώτα να λύσουμε το πρόβλημα και εν συνεχεία να ασχοληθούμε με τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι όμως μια λογική παρωχημένη και αναποτελεσματική. Αντιθέτως, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι σήμερα άμεσα συνδεδεμένη με το ζήτημα της δικαιοσύνης και της ισότητας των φύλων. Δεν μπορούμε να προτείνουμε αποτελεσματικές και επαναστατικές λύσεις αν δεν κοιτάξουμε ευρύτερα το θέμα. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν μέχρι και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε μια οποιαδήποτε φυσική καταστροφή ή λόγω των συνεπειών της φυσικής καταστροφής.

Πιο συγκεκριμένα τι προτείνετε;

Συγκεκριμένα μέτρα που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην ευρωπαϊκή «κλιματική διπλωματία», όπως η επιβολή ποσόστωσης τουλάχιστον 40% για τη συμμετοχή γυναικών στις αντιπροσωπείες που ασχολούνται με το θέμα. Πρέπει να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερο άνοιγμα των αρμοδίων αρχών, είτε στο τεχνοκρατικό, είτε στο πολιτικό ή το οικονομικό επίπεδο βρίσκονται αυτές.

Απαιτούμε επίσης να υπάρξει συστηματική συλλογή στοιχείων ανά φύλο στην αξιολόγηση και εκκίνηση κάθε προγράμματος, κάτι που θα επιτρέψει καλύτερη κατανόηση της διάστασης «φύλο» στην κλιματική αλλαγή με αντίστοιχη προσαρμογή των πολιτικών που ακολουθούνται.

Δεν τίθεται ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ των πολιτικών για την ισότητα ανδρών-γυναικών και των πολιτικών για το κλίμα αλλά ταυτόχρονης προόδου σε αμφότερα τα θέματα γιατί αυτό απαιτεί η λογική.

Πώς θα κάνει αυτό τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική;
Αν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής λάβουμε υπ’ όψιν τη διάσταση «φύλο» τότε μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις εκπονώντας ταυτόχρονα πιο αποτελεσματικές πολιτικές για το κλίμα. Το αποτέλεσμα θα είναι διπλό κέρδος…

Πηγή: econews.gr