Οι πάγοι της Αρκτικής στο «μικροσκόπιο»

Δείτε timelapse animation της NASA


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12:05
31/10/2016
Οι πάγοι της Αρκτικής στο «μικροσκόπιο»
1
loading

Διπλό χτύπημα δέχθηκαν τα τελευταία χρόνια οι πάγοι της Αρκτικής, σύμφωνα με τη NASA: αφενός η έκτασή τους περιορίστηκε, αφετέρου τα παλαιότερα και παχύτερα κομμάτια πάγου είτε έχασαν κάποιες στρώσεις τους είτε έλιωσαν, αφήνοντας τη θαλάσσια περιοχή που κάλυπταν πιο ευάλωτη και πιο εκτεθειμένη από ποτέ.

«Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τον παλαιότερο πάγο να εξαφανίζεται», σχολιάζει ο Walt Meier, ερευνητής της NASA. «Αυτός ο παλαιότερος και παχύτερος πάγος είναι σαν οχύρωμα: στο ζεστό καλοκαίρι ο νέος, λεπτός πάγος θα λιώσει αλλά ο παλιός θα διατηρηθεί. Αυτός είναι που γίνεται ολοένα και πιο αδύναμος όμως επειδή και συρρικνώνεται και είναι πιο λεπτός και κατακερματισμένος, χωρίς να μπορεί να είναι πια το ισχυρό οχύρωμα που ήταν», εξηγεί.

Όπως σημειώνει η NASA, στο παρακάτω animation μπορεί κανείς να δει πώς μεταβάλλεται η ποσότητα των πάγων της Αρκτικής αλλά και η ηλικία τους από το 1984 έως σήμερα.

asdyad1 asdyad2

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar SYC

    παλι καλά που είδα αυτές τις φωτογραφίες και πλέον είμαι σίγουρος ότι λένε μπαρούφες οι τρομολάγνοι \"επιστήμονες\".
    Δεν υπάρχει κίνδυνος άλλος από την ίδια την συμπεριφορά της γης και τον κύκλο της. Σιγά μην μπορεί ο τιποτένιος άνθρωπος να την ενοχλήσει......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει