Δύο ακτιβιστές της Greenpeace, που από την Κυριακή προσπαθούσαν να εμποδίσουν άλλη μία γεώτρηση στη Αρκτική, συνελήφθησαν τα ξημερώματα.

Όπως επιβεβαιώνει και η ίδια η Greenpeace, ο Βρετανός Λουκ Τζόουνς και η Αμερικανίδα Χάνα ΜακΧάρντι, ηλικίας 25 ετών και οι δύο, έμειναν για τέσσερις ημέρες κρεμασμένοι μέσα σε «θάλαμο επιβίωσης» ο οποίος βρισκόταν πάνω σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη νοτιοδυτική Γροιλανδία.

“Την προηγούμενη νύχτα, η αστυνομία αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή και συλλάβαμε τους δύο ακτιβιστές” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας της Γροιλανδίας. “Πρόκειται να μεταφερθούν στο Νουούκ (την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας) και θα αποφασισθεί αν θα δικαστούν” πρόσθεσε.

Η εξέδρα “Leiv Eiriksson” που λειτουργεί για την σκωτσέζικη εταιρεία Cairn Energy, βρίσκεται περίπου 185 χιλιόμετρα μακριά από το Νουούκ και από την 1η Δεκεμβρίου θα προχωρήσει στην διάνοιξη δύο γεωτρήσεων βάθους 905 μέτρων.

“Οι δύο ακτιβιστές βρίσκονται στην φυλακή τώρα αλλά αυτό δε θα μας εμποδίσει να αντιταχθούμε σε αυτήν την τρέλα της γεώτρησης για την αναζήτηση πετρελαίου, σε μία περιοχή όπου μία διαρροή θα ήταν πρακτικά αδύνατο να καθαριστεί” δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Μπεν Αϊλάιφ, ο υπεύθυνος της Greenpeace για τις εκστρατείες κατά της αναζήτησης πετρελαίου.