Στις σεξουαλικά ώριμες αρσενικές αράχνες, το ακριανό τμήμα της κεραίας, εξελίσσεται σε μια πολύπλοκη δομή που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του σπέρματος στις θηλυκές κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Σε πολλές περιπτώσεις οι αρσενικές αράχνες «χάνουν» τα σεξουαλικά τους όργανα κατά τη διάρκεια της πράξης. Το γεγονός αυτό μπορεί να ακούγεται ως μια «κακή ιδέα» για την εξέλιξη του είδους καθώς μένουν στείρες, αλλά η φύση έχει φροντίσει για όλα!

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο… ευνουχισμός αυτός, συμβαίνει ακριβώς για να διασφαλίσουν ότι δε θα μπορέσει άλλη αρσενική αράχνη να γονιμοποιήσει την ίδια θηλυκιά… «φρακάροντας» την είσοδο! Εξετάζοντας τη συμπεριφορά της αράχνης Nephilengys malabarensis οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτό συνέβη στο 75 των ζευγαρωμάτων που μελέτησαν!

Οι ευνουχισμένες αράχνες μάλιστα εμφανίζονταν πιο «άγριες» και πιο επιθετικές, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν «καυγά» σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις υπόλοιπες. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε μια ορμονική αλλαγή, που εκτιμάται ότι συμβαίνει στα έντομα μετά τον ευνουχισμό καθώς επίσης και στο ότι… δεν έχουν τίποτα να χάσουν!