Το νέο χρονοδιάγραμμα που θα δοθεί στη χώρα μας για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, αναμένεται να καθοριστεί κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν ο Γιάννης Ραγκούσης και η Τίνα Μπιρμπίλη με τον αρμόδιο επίτροπο θα συζητηθεί η διαδικασία προσφυγής της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Στις 28 Οκτωβρίου 2010, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις παράνομες χωματερές, υπενθυμίζοντας ότι το 2005, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα διότι δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέχρι σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.