Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική

Νο 30: Bathory - Under the sign of the black mark


ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΜΟΥΣΙΚΗ
12:12
21/05/2015
Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική
1
loading

Μπορεί να ακουστεί λίγο… οξύμωρο αλλά εδώ μιλάμε για την Βίβλο του Black Metal! Το «Under the sign of the black mark» είναι το άλμπουμ που «γεννήθηκε» το 1987 από τους Σουηδούς Bathory και έμελλε να γίνει η μήτρα από την οποία θα δημιουργηθεί η Νορβηγική σκηνή που χρόνια μετά (και μέχρι τις μέρες μας) κυριαρχεί στην Black Metal μουσική. Το άλμπουμ είναι σκληρό, ωμό, βίαιο, δυνατό, σατανικό και αξεπέραστο.

Το «Under the sign of the black mark» είναι ο δίσκος που έφτιαξε το black metal όπως το ξέρουμε σήμερα. Μπορεί πέντε χρόνια νωρίτερα οι Venom να είχαν ρίξει τον σπόρο (και ορθός να θεωρούνται οι πατεράδες της συγκεκριμένης μουσικής σκηνής) άλλα κακά τα ψέματα, οι Bathory με το τρίτο τους κατά σειρά άλμπουμ ήταν αυτοί που φρόντισαν, καλλιέργησαν και πότισαν το χωράφι και ήταν οι ίδιοι που έδρεψαν τους πρώτους καρπούς. Το «Under the sign of the black mark» είναι σημαντικό γιατί αν και από Σουηδούς δημιούργησε την Νορβηγική σκηνή καθώς δεκάδες είναι τα συγκρότημα που προσπάθησαν να το αντιγράψουν. Κάποιοι το κατάφεραν (χωρίς ποτέ να το φτάσουν), κάποιοι άλλοι… έφαγαν τα μούτρα τους.

Bathory επί της ουσίας σημαίνει Quorthon. Η ψυχή, το μυαλό και η καρδιά του συγκροτήματος ήταν ο κατά κόσμον Tomas Börje Forsberg ο οποίος πέθανε το 2004 σε ηλικία μόλις 38 ετών. Αυτός έγραψε και τα δέκα τραγούδια του δίσκου, αυτός παίζει κιθάρα, αυτός μπάσο, αυτός synthesizer! Θα μπορούσε να είναι και one-man band αλλά δεν είναι. Δίπλα του υπάρχουν ο Christer Sandström που παίζει και αυτός μπάσο καθώς και ο Paul Pålle Lundburg πίσω από το σετ των ντραμς!

Το άλμπουμ πήγε αρκετά καλά σε ότι αφορά το εμπορικό (αν μπορεί κάποιος να δώσει έναν τέτοιο χαρακτηρισμό) κομμάτι και έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τα μεγαλύτερα περιοδικά που ασχολούνται με την σκληρή μουσική.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

Ξέρατε ότι...

… ο Quorthon είχε χαρακτηρίσει το «Under…» ως το «καλύτερο σκατένιο του άλμπουμ»

…ο αρχικός τίτλος του δίσκου ήταν «Nocturnal Obeisance»

… ήταν το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που κυκλοφόρησε επίσημα και στο εξωτερικό. Τα δυο προηγούμενα εξάγονταν από την Σουηδία

… το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι φωτογραφία τραβηγμένη στην Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης. Το σκηνικό είναι από την παράσταση «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζε

…το θηρίο της φωτογραφίας ενσαρκώνει ο bodybuilder, Leif Ehrnborg

… Το «Call from the Grave» είναι εμπνευσμένο από το «πένθιμο εμβατήριο» του Frederic Chopin

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Mygdonas

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ.Α ΦΑΙΝ ΝΤΕΙ ΤΟ ΝΤΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ.ΜΠΛΟΝΤ ΦΑΙΡ ΝΤΕΘ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει