«Όπως τα τείχη της Ιεριχούς έπεσαν από τον ήχο ενός εγχόρδου, έτσι κι εμείς με την μουσική μας θα γκρεμίσουμε τα τείχη της σύγχρονης μουσικής σκηνής»! Μπορεί η παραπάνω δήλωση, που πιθανότατα ακούγεται από… υπερβολική έως παιδική, να κρύβει μέσα της μια έπαρση αλλά όταν την έκανε ο Kai Hansen ήξερε πως αυτό είχαν μέσα στο μυαλό τους οι Helloween όταν το 1985 κυκλοφορούσαν το επικό «Walls Of Jericho»!

Όταν ο συγκεκριμένος δίσκος βγήκε στα δισκοπωλεία ήταν εκτός εποχής. Και αυτό δεν είναι κακό. Ήταν εκτός εποχής επειδή ήταν μπροστά από την εποχή του. Οι Helloween πήραν τα ακούσματα της NWOBHM σκηνής, έβαλαν μια γερή δόση από Iron Maiden πρόσθεσαν και λίγο κλασική μουσική και με αυτά ως βασικά συστατικά δημιούργησαν έναν από τους σημαντικότερους δίσκους του power/speed metal. Ένα άλμπουμ που ενέπνευσε πολλούς πιτσιρικάδες εκείνης της εποχής να δημιουργήσουν το δικό τους συγκρότημα και παράλληλα έφερε νέους οπαδούς στη σκληρή μουσική.

Το «Walls Of Jericho» είναι ο πρώτος δίσκος των Γερμανών οι οποίοι στην πάροδο των ετών έχουν αλλάξει πολλές φορές την σύνθεσή τους. Δημιουργοί του συγκεκριμένου δίσκου, ωστόσο, είναι ο Kai Hansen στην κιθάρα και στα φωνητικά που αποτυπώνονται στο μυαλό σου, θες δεν θες. Ο έτερος κιθαρίστας είναι ο Michael Weikath ενώ στο μπάσο είναι ο Markus Grosskopf. Τέλος, να σημειωθεί πως ένα μεγάλο μέρος της ταχύτητας που έχει ο δίσκος είναι ευθύνη του Ingo Schwichtenberg που κάθεται πίσω από το σετ των ντραμς!

Το άλμπουμ πήγε σχετικά καλά για ντεμπούτο. Πούλησε αρκετά ενώ κατάφερε να μπει και στο Γιαπωνέζικο chart! Η αλήθεια είναι πως το «Walls Of Jericho» είναι κάτι σαν το… παλιό καλό κρασί. Όσο περνούσαν τα χρόνια η αποδοχή του από τους metalheads ήταν μεγαλύτερη.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου


Ξέρατε ότι…

… το «heavy metal is the law» μπορεί να ακούγεται σαν live αλλά δεν είναι. Έχει ηχογραφηθεί σε στούντιο και ο… κόσμος προστέθηκε μετά

…στην αρχική του έκδοση το άλμπουμ είχε εννέα τραγούδια. Το 1987 επανεκδόθηκε σε CD και προστέθηκαν ακόμα πέντε τραγούδια

…στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κυκλοφόρησε μια κασέτα στην πρώτη πλευρά της οποίας από λάθος της εταιρίας υπήρχαν τραγούδια από τον δίσκο των Celtic Frost «To Mega Therion»

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»