Και κάπου εδώ το Heavy Metal αρχίζει να «φλερτάρει» ολοένα και πιο έντονα με την κλασσική μουσική. Το πιάνο «παντρεύεται» με τα αιχμηρά riffs και τις κοφτερές κιθάρες. Οι απανταχού metalheads παίρνουν μια «μυρωδιά» αυτού που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Την ποιοτική και μελωδική στροφή, δηλαδή, ενός μεγάλου κομματιού της σκληρής μουσικής. Οι Savatage τον Δεκέμβριο του 1989 έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο τα συγκροτήματα θα έμπαιναν στην νέα χιλιετία.

Το «Gutter Ballet» είναι ο πέμπτος δίσκος του συγκροτήματος και για πολλούς ο καλύτερός τους, δεδομένου πως από τις μετέπειτα κυκλοφορίες τους φαίνεται πως σημάδεψε ακόμα και το ίδιο το γκρουπ. Αξεπέραστες μελωδίες, άψογη παραγωγή και μουσική κατάρτιση σε δυσθεώρητα επίπεδα. Το «Gutter Ballet» θα μπορούσε άνετα να είναι ένας δίσκος ο οποίος κυκλοφόρησε μόλις πριν από μερικούς μήνες καθώς τα τραγούδια που περιλαμβάνονται είναι το ίδιο φρέσκα ακόμα και 25 χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία.

Ψυχή των Savatage είναι ο Jon Oliva και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Τραγουδάει, παίζει πιάνο, μπάσο, keyboards, ακόμα και ντραμς (στο Gutter Ballet). Τι άλλο να κάνει κάποιος δηλαδή; Δίπλα του ο αδερφός του Criss Oliva στις κιθάρες. Στο μπάσο ο Johnny Lee Middleton ενώ σε πολλά σημεία του δίσκου την παράσταση κλέβει ο Steve «Doc» Wacholz με τον εκπληκτικό τρόπο που παίζει ντράμς.

Όπως είναι φυσικό το άλμπουμ (όπως κάθε τι διαφορετικό, άλλωστε) έγινε δεκτό με αρκετή δόση επιφυλακτικότητας από τους metalheads γενικότερα αλλά και τους οπαδούς του συγκροτήματος γενικότερα. Η εικόνα αυτή, ωστόσο, άλλαξε με την πάροδο των μηνών. Ο δίσκος έλαβε εξαιρετικές κριτικές, πούλησε αρκετά και κατάφερα και «τρύπωσε» στα charts της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών!

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

Ξέρατε ότι….

… το άλμπουμ επανεκδόθηκε το 1997 από την «Edel Music» με επιπλέον κομμάτι την πιάνο εκτέλεση του «All That I Bleed»

… ή έμπνευση για την κλασική στροφή των Savatage ανήκει στον Jon Oliva αφού παρακολούθησε το μιούζικαλ «The Phantom of the Opera»

…αρχικοί τίτλοι του δίσκου ήταν «Temptation Revelation» και «Hounds of Zarof»

…το ομώνυμο κομμάτι και το «When the Crowds Are Gone» αποτέλεσαν τα δύο βίντεο κλιπ του δίσκου

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»