Ο Nikki είναι ένας τοξικομανής, ο οποίος πείθεται από τους προμηθευτές του οι οποίοι είναι… «πρώτες μούρες» σε ένα underground κίνημα να πραγματοποιεί εκτελέσεις ανθρώπων με στόχο να ξεκινήσει η επανάσταση. Όταν παίρνει την εντολή να εκτελέσει τον ιερέα William γνωρίζει μια καλόγρια η οποία είναι πρώην πόρνη που πλέον αφιερώθηκε στην εκκλησία για να εξαγνίσει τις αμαρτίες της. Ο Nikki με την βοήθεια της αδελφής Mary, συνειδητοποιεί πως οι εντολείς του δεν είναι τίποτα επαναστάτες άλλα απλοί δολοφόνοι. Τότε ο αρχηγός της συμμορίας του ζητάει να την εκτελέσει και ο ίδιος αρνείται. Σας θυμίζει σενάριο ταινίας αλλά δεν είναι. Είναι το θέμα με το οποίο οι Queensrÿche καταπιάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα από τα διαμάντια της σκληρής μουσικής, το concept αλμπουμ «Operation: Mindcrime»!

Το 1988, οι Αμερικάνοι από το Σιάτλ τόλμησαν να κάνουν έναν δίσκο που δεν έχει απλά μέσα κάποια τραγούδια αλλά είναι κομμάτια της ίδιας ιστορίας η οποία εκτυλίσσεται με τρόπο καθηλωτικό στα… αυτιά του ακροατή και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του από το εισαγωγικό εφέ μέχρι την τελική νότα και στο τέλος μένει με την απορία: Ποιος σκότωσε την αδελφή Mary; Πρόκειται για μια «όαση» για κάθε σκεπτόμενο metalhead και για πολλούς είναι ο καλύτερος concept δίσκος στην ιστορία της σκληρής μουσικής. Είναι η γέφυρα από την οποία το metal πέρασε για να ανέβει επίπεδο και να δημιουργεί πλέον πέρα από μουσικόφιλους και σκεπτόμενους ανθρώπους.

Υπεύθυνοι γι’ αυτό το αριστούργημα είναι οι κύριοι Geoff Tate στα φωνητικά (και τα keyboards), Chris DeGarm και Michael Wilton στις υπέροχες και γεμάτες συναίσθημα κιθάρες, Eddie Jackson στο επιβλητικό μπάσο και Scott Rockenfield στα ντράμς. Μάλλον δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως ο δίσκος σάρωσε τα charts και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Πούλησε τρελά και είναι ενδεικτικό πως μόνο στις ΗΠΑ, έγινε πλατινένιος με περισσότερες από 1.000.000 πωλήσεις.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου


Ξέρατε ότι…

…για την προώθηση του δίσκου, οι Queensrÿche περιόδευσαν με τους Metallica, τους Guns N’ Roses, τους Def Leppard, κ.α.

… η συγκλονιστική Pamela Moore υποδύεται την αδελφή Mary και ο Anthony Valentine τον διαβολικό Dr. X!

…το 1991 το συγκρότημα ηχογράφησε ζωντανά όλο το άλμπουμ και στη συνέχεια κυκλοφόρησε το «Operation: LIVEcrime»

… το 2006 κυκλοφόρησε το 2ο μέρος του Operation Mindcrime, όπου πλέον ο ακροατής μαθαίνει την τύχη του Nikki μετά την αποφυλάκιση του

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»