Κάθε συγκρότημα έχει την… «μαγική» στιγμή του η οποία αργά ή γρήγορα έρχεται προκειμένου να το καθιερώσει στη συνείδηση του κόσμου της μουσικής. Η στιγμή αυτή για τους Manowar ήρθε το 1984 όταν έβγαλαν τον τρίτο κατά σειρά δίσκο τους, με τίτλο «Hail to England». Αυτό που έψαχναν οι Αμερικάνοι ήρθε με το συγκεκριμένο άλμπουμ, που καθολικά πλέον αναγνωρίζεται ως ο καλύτερος τους δίσκος και ως ένας από τους καλύτερους στην ιστορία της heavy metal σκηνής.

Το «Hail to England» βρίσκει τους Manowar αισθητά βελτιωμένους σε σύγκριση με τα δυο προηγούμενα άλμπουμ τους. Για μια ακόμα φορά «πατάνε» πάνω στα epic στοιχεία, που τους έκαναν γνωστούς, αλλά σε αυτό τον άλμπουμ οι συνθέσεις είναι πιο ολοκληρωμένες και δυναμικές ενώ «κρύβουν» και μικρές δόσεις από power metal που ενδεχομένως να είναι και το μυστικό που έκανε αυτόν τον δίσκο να ξεχωρίζει. Αλλά όπως ισχύει παντού, έτσι και εδώ είναι δυσκολότερο να κρατηθείς στην κορυφή, απ’ ότι να φτάσεις σε αυτήν.

Η φωνή του Eric Adams είναι σήμα κατατεθέν. Δύσκολα τον ακούς και δεν καταλαβαίνεις ποιος είναι και κυρίως σε ποιο συγκρότημα συμμετέχει. Ο Ross the Boss είναι στη κιθάρα (αλλά και στα keyboards) και αφήνει την «σφραγίδα» του στο εξαιρετικό σόλο που έχει στο «Army of the Immortals». Ο Scott Columbus «ταλαιπωρεί» τα ντράμς. Όχι τυχαία έμεινε τελευταίος ο μπασίστας Joey DeMaio ο οποίος σε ολόκληρο τον δίσκο έχει μία και μόνο έννοια: Να δείξει ποιος είναι το αφεντικό μέσα στο συγκρότημα. Η αλήθεια είναι πως το καταφέρνει. Η… «πικρή» αλήθεια, όμως, είναι πως κάπως έτσι άρχισε η εσωτερική «φαγωμάρα» που έκανε κακό στους Manowar.

Το είδος της μουσικής των Αμερικανών είχε πάντα φανατικούς οπαδούς, ωστόσο, κακά τα ψέματα οι ιστορίες για… επιστροφή βασιλιάδων, για την τιμή των σπαθιών, για κάστρα και δράκους είναι καλές αλλά εξίσου ρομαντικές και μακρινές. Παρόλα αυτά το «Hail to England» πούλησε και συνεχίζει να πουλάει αρκετά ενώ όταν κυκλοφόρησε μπήκε στη 20αδα αρκετών chart ενώ στο Βρετανικό έφτασε μόλις στην 83η θέση.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

Ξέρατε ότι…

…το άλμπουμ ηχογραφήθηκε μέσα σε μόλις έξι ημέρες

…ο τίτλος του δίσκου είναι ένα «tribute» στην χώρα που τα μέλη του συγκροτήματος βρέθηκαν και έγιναν «ομάδα»

…λίγο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ το φαν κλαμπ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε μια κασέτα που όμως είχε λάθος σήμανση, αντιστρέφοντας τις δύο πλευρές. Αυτή κασέτα πλέον θεωρείται ιδιαίτερα συλλεκτική.

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»