Το 1970 είναι μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για τη μουσική. Σημαντική για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι το «κτήνος» που ξύπνησε μέσα στους Deep Purple οι οποίοι αποφάσισαν να παίξουν σκληρό ροκ και να αφήσουν πίσω τους τις περισσότερο κλασικίζουσες τάσεις. Και έτσι δημιούργησαν το εκπληκτικό «In Rock» το οποίο είναι ότι πιο σκληρό και επιθετικό είχαν δημιουργήσει μέχρι τότε.

Το «In Rock» θα κέρδιζε μια θέση ανάμεσα στα σπουδαιότερα άλμπουμ της σκληρής μουσικής ακόμα και αν κυκλοφορούσε μόνο με ένα τραγούδι. Το «Child in Time»! Ένα τραγούδι το οποίο ακόμα και σήμερα, 45 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, είναι τόσο φρέσκο και τόσο μοντέρνο όσο ελάχιστα τραγούδια. Είναι ο δίσκος που έκανε ακόμα και τους δύσκολους σε αυτά τα πράγματα Βρετανούς να υποκλιθούν στο ταλέντο και το μεγαλείο των Deep Purple.

Σύμφωνα με έναν… αστικό μύθο όταν το γκρουπ άρχισε να γράφει τα τραγούδια που θα αποτελούσαν τον δίσκο ο Ritchie Blackmore έβαλε κάτι σαν βέτο στον Jon Lord σχετικά με τις κλασικές συνθέσεις που μέχρι τότε επικρατούσαν έναντι των ροκ. Το βέτο –ευτυχώς για όλους μας- πέρασε και έτσι τα δύο ιερά αυτά τέρατα της μουσικής δημιούργησαν το «In Rock». Αυτός είναι και ο πρώτος στούντιο δίσκος του συγκροτήματος που συμμετέχουν ο Roger Glover στο μπάσο και βέβαια ο Ian Gillan στα φωνητικά. Τέλος, εξαιρετική είναι και η δουλειά που κάνει ο Ian Paice στα τύμπανα.

Το άλμπουμ «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά του. Έγινε χρυσός σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία και Αργεντινή. Πλασαρίστηκε και μάλιστα σε καλή θέση στα charts 13 χωρών και κέρδισε με το σπαθί του διθυραμβικές κριτικές σχεδόν από το σύνολο των μουσικών περιοδικών εκείνης της εποχής. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Βρετανικό chart ουδέποτε έφτασε στη πρώτη θέση. Έμεινε στην τέταρτη θέση όπου όμως παρέμεινε για συνολικά 68 εβδομάδες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο δίσκο του συγκροτήματος.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

Ξέρατε ότι…

…δύο μόνο ημέρες μετά την κυκλοφορία του δίσκου, οι Purple κυκλοφόρησαν σε σίνγκλ το «Black Night» το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία

… η μικρή αλλά δυναμική εισαγωγή στο «Speed King» ονομάζεται «Woffle» αλλά ουδέποτε μπήκε στην αμερικάνικη έκδοση του δίσκου καθώς η «Warner» επέμενε να το αφήσει απ’ έξω

… ο Ritchie Blackmore έχει πει πως ο Ian Gillan είναι πιθανόν «ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που θα μπορούσε να τραγουδήσει το «Child in Time»

… το «Child in Time» είναι εμπνευσμένο από το «Bombay Calling», που είχε κυκλοφορήσει το 1969 από το ψυχεδελικό συγκρότημα «It’s A Beautiful Day» και σύμφωνα με τον Gillan οι στίχοι του είναι κατά του πολέμου στο Βιετνάμ

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»