Η είδηση ότι ο Μπρους Γουίλις αφήνει πίσω την καριέρα του στην υποκριτική λόγω της διάγνωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου αφασίας έφερε μαζί της μια ανανεωμένη εκτίμηση για το έργο ενός από τους μεγαλύτερους αστέρες της ποπ κουλτούρας της ζωής μας. Παρακάτω ακολουθούν έξι ρόλοι που βοήθησαν να καθοριστεί η επιτυχημένη καριέρα του Γουίλις.

Moonlighting (1985-89)

Ο Μπρους Γουίλις ήταν ουσιαστικά άγνωστος όταν ο δημιουργός του «Moonlighting», Γκλεν Γκόρντον Κάρον, τον προσέλαβε για να υποδυθεί τον περίεργο ιδιωτικό ντετέκτιβ Ντέιβιντ Άντισον απέναντι στην Σάιμπιλ Σέπερντ, ως το πρώην μοντέλο Μάντι Χέις. Πρόκειται για μια σειρά που αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο ένα είδος «μοντέλου» μιας άλυτης ερωτικής έλξης ως μέρος των ρομαντικών κωμωδιών που θα ακολουθήσουν, καθώς η αρχική περιφρόνηση που ένιωθαν οι δύο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες ο ένας για τον άλλο, δημιούργησε θεαματική χημεία στην οθόνη.

Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει (1988)

O Γουίλις ήταν ο αντίποδας του Σιλβέστερ Σταλόνε, του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και των άλλων αντίστοιχω πρωταγωνιστών με μύες που είχαν κυριαρχήσει στο χώρο της δράσης για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’80. Ήταν υπερήρωες και ο ίδιος έπρεπε να βρει τον δρόμο του, λύνοντας το ένα απρόοπτο μετά το άλλο σε μια ανατρεπτική διαδρομή. Όλα τα στοιχεία του εκρηκτικού αριστουργήματος του John McTiernan βρίσκονται σε ισορροπία -συμπεριλαμβανομένου του ντεμπούτου του Άλαν Ρίκμαν στην οθόνη ως ο έξυπνος κακός, Hans Gruber- αλλά τίποτα δεν λειτουργεί χωρίς ο Γουίλις να είναι τόσο αστείος και να φαίνεται τόσο αληθινός εν μέσω απίστευτων καταστάσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει με διακύβευμα την ζωή του.

Pulp Fiction (1994)

Στο αστυνομικό δράμα «Pulp Fiction» του Κουεντίν Ταραντίνο που συγκλόνισε την βιομηχανία του κινηματογράφου, η στωική παρουσία του Γουίλις ως φυγάς πυγμάχος Μπουτς Κούλιτζ βοήθησε να μεταφερθεί η πολυεπίπεδη συλλογή μικρού μήκους εγκληματικών ιστοριών σε άλλο επίπεδο, καθιστώντας την ταινία όχι μόνο ένα από τα φαινόμενα εκείνης της χρονιάς, αλλά και μια από τις πιο σημαίνουσες ταινίες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

12 Πίθηκοι (1995)

Μόνο ο Μπρους Γουίλις θα μπορούσε να πάρει μια ασπρόμαυρη, πειραματική γαλλική ταινία και να τη μετατρέψει σε μια περιπέτεια δράσης επιστημονικής φαντασίας που είναι τρομακτική και καταστροφική. Ο Γουίλις πρωταγωνίστησε ως ταξιδιώτης του χρόνου, ονόματι Τζέιμς Κόουλ, στην ταινία του Τέρι Γκίλιαμ του 1995 «12 Πίθηκοι» -μια προσαρμογή της μικρού μήκους ταινίας La Jetée του 1962- με την τρομακτική ιστορία ενός ιού που εξαφανίστηκε και του ανθρώπου που στάλθηκε από το μέλλον για να τον σταματήσει.

Η Έκτη Αίσθηση (1999)

Με τον Γουίλις ως φιλικό θεραπευτή και τον Χάλεϊ Τζόελ Όσμεντ ως νεαρό ασθενή που ισχυρίζεται ότι βλέπει νεκρούς ανθρώπους, αυτή η ανατριχιαστική ιστορία φαντασμάτων ήταν η αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας μεταξύ του Γουίλις και του συγγραφέα/σκηνοθέτη M. Night Shyamalan, που θα περιλάμβανε το αντισυμβατικό δράμα υπερήρωων «Unbreakable» και την καθυστερημένη του συνέχεια, «Glass». Ο Γουίλις και ο Όσμεντ κάνουν ένα αταίριαστο δίδυμο -ο ώριμος άντρας ήσυχος και κλειστός, το αγόρι με ορθάνοιχτα μάτια και συναισθηματικά ωμό- και η ανθρωπιά που φέρνει ο Γουίλις στην ερμηνεία του κάνει το εμβληματικό twist της ταινίας να προσγειώνεται όσο καλύτερα γίνεται.

Τα Φιλαράκια (2000)

Πάνω από 40 celebrities του Χόλιγουντ εμφανίστηκαν στα Φιλαράκια κατά τη διάρκεια της 10χρονης σειράς του σόου, συμπεριλαμβανομένων των Μπραντ Πιτ, Σούζαν Σάραντον και Ρις Γουίδερσπουν. Αλλά κανένας από αυτούς δεν έκανε το κοινό στην κυριολεξία να κλαίει από τα γέλια, όπως ο Μπρους Γουίλις, ως ο Πολ Στίβενς, χήρος και πατέρας της κοπέλας και μαθήτριας του Ρος Γκέλερ, Ελίζαμπεθ. Ο Ρος συνεχίζει να αποτυγχάνει ξεκαρδιστικά να πάρει την έγκριση του Πολ, ο οποίος αποδοκιμάζει τη διαφορά ηλικίας μεταξύ της κόρης του και του καθηγητή. Έπειτα βγαίνει με τη Ρέιτσελ για λίγο αφού εκείνη τον βοηθά να ψάξει για τα κλειδιά του, αλλά τελικά χωρίζουν γιατί ο Πολ δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίει. Ο Ρος τελικά κερδίζει τον Πολ αφού πιάνει τον ανόητο δικηγόρο να μιλάει στον καθρέφτη και να τραγουδά το «Love Machine» των Miracles. Ο Γουίλις φέρεται να συμφώνησε να γίνει guest star στην εκπομπή αφού έχασε ένα στοίχημα με τον Μάθιου Πέρι στα γυρίσματα της ταινίας «The Whole Nine Yards». Η εμφάνισή του, μάλιστα, σε τρία επεισόδια της επιτυχημένης σειράς του χάρισε ένα Emmy για τον guest ρόλο σε κωμική σειρά.