Με έξι νέες ταινίες αποχαιρετούν οι κινηματογραφικές αίθουσες τον Μάρτιο, τον μήνα για τα πολυπόθητα Όσκαρ -τουλάχιστον για φέτος. Ανάμεσα στις πρεμιέρες σήμερα στη μεγάλη οθόνη ένας συνδυασμός μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αφιεωμένος στην Επανάσταση του 1821, καθώς και μια κωμική περιπέτεια με πρωταγωνίστρια τη Σάντρα Μπούλοκ.

1821: Άνεμος Ελευθερίας

Ιστορική- ντοκιμαντέρ: 100΄

Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος

Πρωταγωνιστούν: Τίμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης

Η ταινία παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας -επινοημένο πρόσωπο- στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του Ελληνισμού. Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη σταθμοί- οδόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη.

Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας. Το σενάριο συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα.

Αντίο Κύριε Χάφμαν (Adieu Monsieur Haffmann)

Δράμα, 115΄

Σκηνοθεσία: Φρεντ Καβαγιέ

Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλ Οτέιγ, Ζιλ Λελούς, Σαρά Ζιραντό, Νικολάι Κίνσκι

Παρίσι 1941. Ο Φράνσουα Μερσιέ, ένας συνηθισμένος άντρας με μόνο σκοπό να κάνει οικογένεια με την αγαπημένη του Μπλανς, εργάζεται για τον κύριο Χάφμαν, έναν ταλαντούχο εβραίο κοσμηματοπώλη. Υπό τη σκιά της γερμανικής κατοχής, εργοδότης και υπάλληλος αναγκάζονται να συνάψουν μία συμφωνία που, με το πέρασμα του χρόνου, θα επηρεάσει τη ζωή τους ανεπανόρθωτα.

Χαμένη Πόλη (The Lost City)

Κωμωδία, 100΄

Σκηνοθεσία: Ανταμ Νι, Ααρον Νι

Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Μπούλοκ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Ντάνιελ Ράντκλιφ, Νταβάιν Τζόι Ράντολφ, Όσκαρ Νούνιες, Πάτι Χάρισον, Μπόουεν Γιάνγκ

Η εξαιρετική, μα μοναχική συγγραφέας Λορέτα Σέιτζ έχει αφιερώσει την καριέρα της γράφοντας ρομαντικές περιπέτειες σε εξωτικά μέρη με πρωταγωνιστή το πανέμορφο μοντέλο Άλαν, ο οποίος ερμηνεύει τον χαρακτήρα του «Ντάς». Στη διάρκεια ενός προωθητικού ταξιδιού συνοδεία του Άλαν, η Λορέτα θα πέσει θύμα απαγωγής από έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος ελπίζει πως μπορεί να τον οδηγήσει στον θησαυρό της χαμένης αρχαίας πόλης του τελευταίου μυθιστορήματός της. Ο Άλαν, θέλοντας να αποδείξει τον ηρωισμό του και στην πραγματική ζωή, θα αναλάβει να την απελευθερώσει. Ωθούμενο σε μια επική περιπέτεια στη ζούγκλα, το αναπάντεχο δίδυμο θα χρειαστεί να συνεργαστεί προκειμένου να σώσει τον αρχαίο θησαυρό, προτού χαθεί για πάντα.

Τελευταίο Ταξίδι

Ντοκιμαντέρ, 57΄

Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου

O Άρης Χατζηστεφάνου ακολουθεί τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία, πριν και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. H κάμερα «σχολιάζει» την εικόνα της σύγχρονης Ιαπωνίας και ολόκληρου του κόσμου, προσθέτοντας στιγμιότυπα από anime, video games και ιαπωνικά manga.

Η Βασίλισσα της Κυψέλης (Hive)

Δράμα, 84΄

Σκηνοθεσία: Μπλέρτα Μπασόλι

Πρωταγωνιστούν: Ίλκα Γκάσι, Τσουν Λάιτσι, Αουρίτα Αγκούσι, Κουμρίε Χότζα

Ο σύζυγος της Φαρίγιε αγνοείται από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στο Κόσοβο. Προσπαθώντας να βοηθήσει την οικογένειά της, ξεκινά μια μικρή αγροτική επιχείρηση, αλλά δίχως στήριξη από την πατριαρχική κοινωνία όπου ζει, αναγκάζεται να πάρει μια κρίσιμη απόφαση. Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία γυναικείας χειραφέτησης, που θριάμβευσε στο φετινό Φεστιβάλ του Sundance αποσπώντας 3 βραβεία. *μόνο online προβολές μέσω Cinobo

Τα Κακά Παιδιά (The Bad Guys)

Animation, 100΄

Σκηνοθεσία: Πιερ Περιφέλ

Στα ελληνικά ακούγονται οι φωνές των: Κατερίνας Τσάβαλου, Ντένης Μακρή, Άγγελου Λιάγκου, Χάρη Γρηγορόπουλου, Θάνου Λέκκα

Κανένας δεν απέτυχε τόσο πολύ προσπαθώντας να είναι καλός, όσο Τα Κακά Παιδιά. Δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλη παρέα πέντε φίλων τόσο κακόφημη όσο αυτή των «Κακών Παιδιών» -ο τολμηρός πορτοφολάς Mr. Wolf, ο έμπειρος διαρρήκτης χρηματοκιβωτίων Mr. Snake, ο χαλαρός άρχοντας της μεταμφίεσης Mr. Shark, ο ευέξαπτος νταής Mr. Piranha και η ετοιμόλογη χάκερ Ms. Tarantula. Αλλά όταν ύστερα από αμέτρητες ληστείες μέσα στα χρόνια και παρουσία στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς η συμμορία τελικά συλλαμβάνεται, ο Mr. Wolf κάνει μια συμφωνία (την οποία δεν έχει πρόσθεση να τηρήσει) προκειμένου να γλυτώσουν τη φυλακή: Τα Κακά Παιδιά θα γίνουν καλά!