Έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που θα διεξαχθεί από 7 ως και 17 Φεβρουαρίου. Μια ελληνοαμερικανική συμπαραγωγή, πέντε Έλληνες σκηνοθέτες και συμμετοχή της Αθηνάς Τσαγγάρη στην κριτική επιτροπή συνθέτους μία εντυπωσιακή ελληνική εκπροσώπηση στη φετινή Μπερλινάλε.

Πολυάριθμη, βέβαια, θα είναι και η παρουσία του Χόλιγουντ. Στο κόκκινο χαλί της Μπερλινάλε θα παρελάσουν οι Matt Damon, Nicolas Cage, Jude Law και Anne Hathaway. Από τη Γαλλία θα έρθουν η Catherine Deneuve και η Isabelle Huppert.

Αναφορικά τώρα για την συμμετοχή των ελληνικών ταινιών ο διευθυντής του Forum, Christoph Terhechte, μιλώντας στην Deutsche Welle, ανέπτυξε το σκεπτικό της επιλογής τους ως εξής: «Αφότου είχαμε επιλέξει την πρώτη ελληνική ταινία, σκεφτήκαμε ότι εάν παρέμενε μια και μοναδική θα αποτελούσε ένα είδος άλλοθι. Για αυτό επιλέξαμε και άλλες δύο ταινίες που κατά κάποιον τρόπο θα συμπλήρωναν και θα ολοκλήρωναν την εικόνα, η κάθε μια από τη δική της οπτική γωνία. Με αυτές τις τρεις ταινίες που η κάθε μια έχει μια διαφορετική φορμαλιστική προσέγγιση, αποκτά κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν σήμερα οι έλληνες σκηνοθέτες για να διατυπώσουν τη δική τους στάση αλλά και για το πως αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα στην χώρα τους».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Terhechte, η οικονομική κρίση από μόνη δεν ήταν η αφορμή για να παρουσιαστούν οι ελληνικές ταινίες. «Πρόκειται», όπως διαβεβαίωσε, «για δυνατές ταινίες, οι οποίες είναι αξιόλογες και στηρίζουν το πρόγραμμα.»

Στην ταινία «Στο Λύκο» της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Άραν Χιούτζις περιγράφεται η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι μιας ορεινής περιοχής πάνω από τη Ναύπακτο.

Οι άλλες δύο ταινίες είναι φιξιόν και περισσότερο αλληγορικές. Στην «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου μια κοπέλα ψάχνει τον πατέρα της που έχει εξαφανιστεί, μάλλον επειδή είχε χρέη. Με μια πράξη απόγνωσης η κοπέλα πιστεύει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον πατέρα της να απαλλαγεί από τα χρέη του.

Η ταινία «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της σκηνοθέτιδας Ελίνας Ψύκου έχει ως ήρωα έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή ο οποίος σκηνοθετεί την εξαφάνισή του για να τονώσει το προφίλ του που βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.