Από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες γειτονιές στο ιστορικό κέντρο το Θησείο, το Μοναστηράκι και του Ψυρρή κρύβουν στέκια γαστρονομικούς θησαυρούς που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε. Και όχι δεν θα νιώσετε σαν τουρίστας.

Μεζεδοπωλεία, παραδοσιακές ταβέρνες και σύγχρονα ψητοπωλεία σερβίρουν πιάτα που θα σας ικανοποιήσουν και με το παραπάνω.

Ατλαντικός

Μεζεδπωλείο Ατλαντικός

Αν δεν σας το συστήσει κάποιος, στο δρομάκι που είναι κρυμμένο στου Ψυρρή (Αυλητών 7) σίγουρα δεν θα το ανακαλύψετε. Εκτός αν περάσετε τυχαία απ’ έξω. Το μάτι δεν το γεμίζει, ωστόσο σερβίρει πιατάκια με ψάρι και θαλασσινά που γεμίζουν το στομάχι και με το παραπάνω και σωστό τσίπουρο. Καλομαγειρεμένες και πάντα φρέσκες οι προτάσεις του, θα σας κάνουν να το καθιερώσετε σε καθιερωμένο γευστικό στέκι στο κέντρο.

Διόσκουροι

Οι Διόσκουροι στο ιστορικό κέντρο

Αν ένα μεζεδοπωλείο έχει συνδέσει το όνομά του με το Μοναστηράκι (Αδριανού 37-39,) αυτό δεν είναι άλλο από τους θρυλικούς Διόσκουρους. Το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο ενδείκνυται για απολαυστική μεζεδοκατάσταση συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Ποικιλίες κρεατικών και ψαρικών, αλλά και πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστα.

Το στέκι του Ηλία

Λειτουργεί από το 1981 και αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις τόσο της κρεατοφαγίας, όσο και του κέντρου. Τα τραπέζια του στον πεζόδρομο που ενώνει το Θησείο με τα Πετράλωνα γίνονται ανάρπαστα και γεμίζουν με την λιχουδιά που έχει διαδώσει και τη φήμη του. Αυτή δεν είναι άλλη από τα ζουμερά παϊδάκια της ταβέρνας, πιάτο σημείο αναφοράς του καταλόγου, ο οποίος συμπληρώνεται με αυθεντικές ελληνικές προτάσεις όπως αρνίσια συκωταριά και τζατζίκι, καθώς και τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι.

Νικήτας

ταβέρνα Νικήτας

Με περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες στου Ψυρρή. Η παραδοσιακή ταβέρνα Νικήτας βρίσκεται στον πεζόδρομο των Αγίων Αναργύρων και σερβίρει ελληνικές νοστιμιές. Φημίζεται για τα πεντανόστιμα μπιφτέκια του και σερβίρει, επίσης, χοιρινό κρασάτο στην κατσαρόλα, ζουμερά χειροποίητα σουβλάκια, φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες.

Hoocut

Από τις πιο μοντέρνες και πρωτότυπες εκδοχές του εθνικού μας street food, το σουβλάκι στο Hoocut, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, κάνει την διαφορά με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ακόμη και ο Γκόρντον Ράμσεϊ βρέθηκε εδώ για να παρασκευάσει το δικό του σουβλάκι. Λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος (βοδινό ή προβατίνα) τυλιγμένα σε πίτα ή ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας (κοτόπουλο, χοιρινό, λουκάνικο) με τα κατάλληλα μυρωδικά, συνοδευμένα από φρεσκοκομμένες πατάτες γίνονται ανάρπαστα.