Η ιταλική κουζίνα συγκαταλέγεται, αδιαμφισβήτητα, ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς του κόσμου. Και στην Αθήνα έχουμε στέκια που την τιμούν ιδιαιτέρως.

Αν, λοιπόν, δηλώνετε λάτρεις των ζυμαρικών και των εξωτερικών χώρων, στις τρεις διευθύνσεις που ακολουθούν θα φάτε νόστιμα ιταλικά πιάτα σε τραπεζάκια έξω. Συνδυάστε με ένα ποτήρι κρασί ή το αγαπημένο σας cocktail και απολαύστε το καλοκαίρι στην πόλη με τον καλύτερο τρόπο.

Cupola

Σημείο αναφοράς για τη γαστρονομική σκηνή στο Παγκράτι, το Cupola στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος συγκεντρώνει στα τραπέζια του τους λάτρεις της ναπολιτάνικης πίτσας και των ιταλικών γεύσεων γενικότερα. Με Ιταλό σεφ, δεν τίθεται θέμα περί αυθεντικότητας των πιάτων του! Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιών και τα εξαιρετικά cocktails. Ταλιατέλες με ψιλοκομμένο και σιγοβρασμένο χτένι μοσχαριού, σπαγγέτι ραγού από φρέσκα ψάρια, με φρέσκια τομάτα και κρασί και ταλιολίνι με αυγοτάραχο, σάλτσα prosecco και ξύσμα λεμονιού στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Lollo’s Atene

Το πιο διάσημο ιταλικό εστιατόριο της Αντιπάρου (και των Κυκλάδων γενικότερα) δίνει το παρών και στην Αθήνα, με το εστιατόριο Lollo’s Atene (Εθνικής Αντιστάσεως 3α, Χαλάνδρι) να έχει προστεθεί στο δυναμικό του Χαλανδρίου. Στεγάζεται σε μια υπέροχη μονοκατοικία με κήπο της δεκαετίας του ’50 και σερβίρει την πιο απολαυστική, ιταλική πίτσα στην πόλη. Εκτός από τις περίφημες πίτσες του, pinse» όπως τις αποκαλούν (το ρήμα pinsere στα ιταλικά σημαίνει πιέζω), διαθέτει και νόστιμες επιλογές σε ζυμαρικά, απλά και φρέσκα δικής τους παραγωγής, καθώς και προτάσεις για τους λιλιπούτειους επισκέπτες του.

Odori

Αν δηλώνετε λάτρεις της αυθεντικής ναπολιτάνικης κουζίνας -και κυρίως πίτσας-, τότε το μέρος που θα δοκιμάσετε μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές εκδοχές της στο κέντρο της Αθήνας είναι αδιαμφισβήτητα το Odori, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, πίσω από την Πλατεία Κλαυθμώνος. Η ναπολιτάνικη πίτσα του Odori ψήνεται σε ειδικά διαμορφωμένο πέτρινο φούρνο και διατίθεται σε επιλογές που βάζουν σε πειρασμό. Στα συν και οι πολύ νόστιμες επιλογές σε ζυμαρικά. Συνδυάζονται ιδανικά με κάποια από τις εξαιρετικές προτάσεις της cocktail list.