Η ιταλική κουζίνα χαίρει κοινής αποδοχής, γι’ αυτό και τα τραπεζάκια σε πεζόδρομους, αυλές και κήπους των καθιερωμένων ιταλικών στεκιών στην πόλη γεμίζουν με τους οπαδούς της πίτσας και των ζυμαρικών. Άλλωστε ο καιρός, πια, ευνοεί μια έξοδο σε τραπεζάκια έξω για κρασί και νόστιμα συνοδευτικά από την γευστική κουζίνα της γείτονος.

Lollo’s Atene

Το πιο διάσημο ιταλικό εστιατόριο της Αντιπάρου (και των Κυκλάδων γενικότερα) δίνει το παρών και στην Αθήνα, μέσα από το εστιατόριο Lollo’s Atene (Εθνικής Αντιστάσεως 3α) που έχει προστεθεί στο δυναμικό του Χαλανδρίου. Στεγάζεται σε μια υπέροχη μονοκατοικία με κήπο της δεκαετίας του ’50 και σερβίρει την πιο απολαυστική, ιταλική πίτσα στην πόλη. Εκτός από τις περίφημες πίτσες του, pinse» όπως τις αποκαλούν (το ρήμα pinsere στα ιταλικά σημαίνει πιέζω), διαθέτει και νόστιμες επιλογές σε ζυμαρικά, απλά και φρέσκα δικής τους παραγωγής, καθώς και προτάσεις για τους λιλιπούτειους επισκέπτες του.

Ovio

Το «παιδάκι» του τηλεοπτικού σεφ Πάνου Ιωαννίδη, που μέσα από το επιτυχημένο ριάλιτι μαγειρικής Master Chef έχει εκφράσει δημοσίως την αγάπη, αλλά και την εξειδίκευσή του στην ιταλική κουζίνα, δεν θα μπορούσε παρά να μην ακολουθεί τα βήματά του. Επί της Απόλλωνος (νο 4), μια ανάσα από το Σύνταγμα, πιάτα βασισμένα στην ιταλική κουζίνα παρασκευάζονται με έμφαση στις ελληνικές, πρώτες ύλες. Στα πιάτα αναφοράς του καταλόγου τα υποδειγματικά ριζότι, με την υπογραφή του Πάνου Ιωαννίδη.

Frankie

Frankie

Ρουστίκ αισθητική, νοσταλγική vintage ατμόσφαιρα και ζεστά χρώματα επικρατούν στην ιταλική τρατορία Frankie, στο Κολωνάκι, επί της Σκουφά (νο 42). Φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, πίτσες και ψωμί με προζύμι, ιταλικά σνακ και αντιπάστι, πιάτα με βάση το κρέας βάζουν σε πειρασμό. Το στυλ της κουζίνας ακολουθεί αυτό της κεντρικής Ιταλίας, με ξυλόφουρνο για τις πίτσες, ενώ στην ανοιχτή κουζίνα του ορόφου ο πελάτης μπορεί να παρατηρήσει την παρασκευή των φρέσκων ζυμαρικών. Επιβεβλημένη επιλογή το αέρινο και θεσπέσιο τιραμισού.

Cupola

Σημείο αναφοράς για τη γαστρονομική σκηνή στο Παγκράτι, το Cupola στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος συγκεντρώνει στα τραπέζια του τους λάτρεις της ναπολιτάνικης πίτσας και των ιταλικών γεύσεων γενικότερα. Με Ιταλό σεφ, δεν τίθεται θέμα περί αυθεντικότητας των πιάτων του! Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιών και τα εξαιρετικά cocktails. Ταλιατέλες με ψιλοκομμένο και σιγοβρασμένο χτένι μοσχαριού, σπαγγέτι ραγού από φρέσκα ψάρια, με φρέσκια τομάτα και κρασί και ταλιολίνι με αυγοτάραχο, σάλτσα prosecco και ξύσμα λεμονιού στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Brunello

Με αυθεντική ιταλική ατμόσφαιρα και φινετσάτο χώρο, το Brunello (Λουκιανού 21), στο Κολωνάκι, οφείλει την ονομασία του σε ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά κρασιά, η οποία «προδίδει» και κατά κάποιο τρόπο την εμμονή του με το κρασί. Με ιταλικό ταμπεραμέντο και νόστιμες γευστικές προτάσεις, το all day wine- bistro αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα ποτήρι κρασί με τους φίλους ή τους συνεργάτες. Διαθέτει μια ενημερωμένη οινική λίστα με προτάσεις από τον ιταλικό αμπελώνα, οι οποίες συνοδεύονται ιδανικά από μερίδες τύπου tapas.