Μπορεί οι διακοπές να μην συγκρίνονται με τίποτα άλλο, ωστόσο τα τσιμπούσια με την παρέα σε γραφικά και παραδοσιακά ταβερνάκια σίγουρα μπορούν να τις ανταγωνιστούν -ακόμη και αν «χάσουν» στη σύγκριση.

Σε ποιον δεν έλειψαν τα νόστιμα μεζεδάκια που συνοδεύονται από παγωμένη μπύρα ή ούζο, οι κουβέντες με τους φίλους και τους συνεργάτες που αφήσατε πίσω και τα καθιερωμένα γευστικά στέκια στο κέντρο στα οποία πάντα θα επιστρέφετε;

Κούβελος

Μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες όχι μόνο για το Κουκάκι, όπου και εντοπίζεται (Γεν. Κολοκοτρώνη 66), αλλά και για την Αθήνα γενικότερα. Ο Κούβελος αποτελεί θρύλο για τους μυημένους του καλού φαγητού, με την πίστη και το σεβασμό στην παράδοση να αποτελεί και το βασικό στοιχείο της διαχρονικότητά του. Ο χώρος του είναι πολύ όμορφος και φιλικός, με ιδιαίτερη οικογενειακή ατμόσφαιρα, -διαθέτει και μια υπέροχη εξωτερική αυλή- ενώ η κουζίνα τιμά τις ελληνικές γεύσεις.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς

Μπορεί να μην είναι τόσο «μυστικό» σε όσους μένουν ή εργάζονται γύρω από το Σύνταγμα, για όλους του άλλους όμως το Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς είναι ένα κρυφό ταβερνείο που προκαλεί μόνο ευχάριστες εκπλήξεις όταν το ανακαλύψεις. Βρίσκεται μέσα σε στοά στην οδό Λέκκα (νο 22), και σου δίνει τη δυνατότητα να κάτσεις στα εξωτερικά -εντός της στοάς- τραπέζια, είτε στα εσωτερικού χώρου. Τί τρώμε εδώ; Ψαράκι και μεζέδες σκέτες γκουρμεδιές, ιδανικές για συνοδεία ούζου ή κρασιού.

Η ταβέρνα του Αξώτη

Ταβέρνα Αξώτης

Για περισσότερα από 60 χρόνια όσοι είναι γνώστες του κέντρου, ξέρουν πολύ καλά που να απευθυνθούν για νόστιμο φαγητό και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η ταβέρνα του Αξώτη συναντάται στο ίδιο σημείο στο Πολύγωνο (Παπαρσένη 15) από τότε που πρωτολειτούργησε και φημίζεται ιδιαιτέρως για το βαρελίσιο κρασί που φτιάχνουν οι σημερινή ιδιοκτήτες της ταβέρνας (εγγόνια του ιδρυτή της ταβέρνας), η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της ως οινοπωλείο. Στα της κουζίνας ζουμερό μπιφτέκι, όπως πρέπει ψημένο παϊδάκι και φρεσκοκομμένες πατάτες στις κορυφαίες επιλογές.

Σπύρος- Αντώνης

Ταβέρνα Σπύρος Αντώνης

Σε μια ήσυχη γειτονιά στα Άνω Πατήσια (Γαβριηλίδου 24), το ταβερνάκι Σπύρος- Αντώνης τιμά την ελληνική κουζίνα, ενώ δηλώνει ιδιαίτερη αδυναμία στα παϊδάκια, τα οποία μάλιστα σερβίρονται αρκετά λεπτοκομμένα. Αποτελεί μια τίμια πρόταση, για όσους δίνουν έμφαση στη γεύση και όχι στα γύρω γύρω. Απλός και λιτός χώρος, εξυπηρετικό και ευγενικό σέρβις, αυθεντικές γεύσεις και τιμές που δεν συναντώνται εύκολα πια.

Καραβίτης

Ταβέρνα Καραβίτης

Στην Πλατεία Προσκόπων η ταβέρνα του Καραβίτη αποτελεί θρύλο για το Παγκράτι, αλλά και τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, από την δεκαετία του 1920. Η αίσθηση που δημιουργείται εδώ είναι ότι βρίσκεσαι σε κάποια παλιά γειτονιά της Αθήνας, με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να προσθέτουν μια πιο καλτ πινελιά στην ήδη νοσταλγικό ατμόσφαιρα. Απλό, λιτό κι απέριττο το περιβάλλον στον Καραβίτη, με την έμφαση να δίνεται στην κουζίνα και το κρέας. Πιάτα- συνώνυμα της ταβέρνας τα διάσημα μπιφτέκια του, απλά ή γεμιστά με τυρί, ενώ στις αγαπημένες επιλογές του κοινού συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η σπιτική στάμνα και τα άριστα κομμένα και ψημένα παϊδάκια του.