Ενώ η γαστρονομική σκηνή της πόλης γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση με νέες αφίξεις να δίνουν συνεχώς το παρών, υπάρχουν και οι παραδοσιακές ταβέρνες που κρατούν τα ηνία της ελληνικής κουζίνας διαχρονικά. Όπως και αυτές που θα βρείτε στα βόρεια προάστια.

Μπεμπέκα

Η Μπεμπέκα (Διονύσου 16) και το υπέροχο νεοκλασικό όπου στεγάζεται στο Χαλάνδρι, αποτελούν γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας. Πρόκειται για μία από τις πρώτες νεοταβέρνες όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρη την Αττική, που κατάφερε να εδραιωθεί στη συνείδηση του κοινού. Με άκρως οικογενειακή διάθεση, τόσο ο εσωτερικός χώρος όσο και η αυλή βγάζουν οικειότητα και ζεστασιά σπιτιού. Στα του μενού τώρα, μπιφτέκια, παϊδάκια, μπριζολάκια, κοτόπουλο, κάποια μαγειρευτά και λαχταριστοί μεζέδες συνθέτουν τις γευστικές προτάσεις της κουζίνας.    

Ασβεστόλακος

Κρυμμένος σε έναν πεζόδρομο στην καρδιά του Αμαρουσίου (Βασιλίσσης Σοφίας & Κοιμήσεως της Θεοτόκου 4), ο Ασβεστόλακος μάς γυρνάει πίσω στο χρόνο στο 1948, όταν ο Σπύρος Ιωαννίδης δημιούργησε το πρώτο κουτούκι στο Μαρούσι, σε ένα υπόγειο χωρητικότητας 30 ατόμων. Σήμερα, μετά από περίπου 70 χρόνια, τα εγγόνια του συνεχίζουν με πίστη την παράδοση του παππού τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και αναβαθμίζοντας το κομμάτι της γαστρονομίας και της παροχής υπηρεσιών. Τα ηνία της κουζίνας κρατάει ο σεφ και ιδιοκτήτης Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος ετοιμάζει ποιοτικές προτάσεις της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, βασισμένες σε συνταγές που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σαλματάνης

Από τα πιο ιστορικά εστιατόρια- μεζεδοπωλεία, όχι μόνο της Κηφισιάς (Συγγρού 12), αλλά ολόκληρης της Αττικής, καθώς έχει κλείσει ήδη έναν αιώνα λειτουργίας. Ατμόσφαιρα θαλπωρής, φιλικό περιβάλλον, νόστιμα μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά της ώρας στα βασικά χαρακτηριστικά του. Το χειμώνα σερβίρει τις γευστικές προτάσεις του δίπλα στο τζάκι, ενώ το καλοκαίρι στρώνει τραπέζια στην υπέροχη αυλή του.

Βραστό

Οφείλει την ονομασία του στην κλασική και διαχρονική κρεατόσουπα με μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι, καρότα και σέληνο σε ζωμό κονσομέ, για την οποία και φημίζεται. Το Βραστό, στο Χαλάνδρι (Ροδοδάφνης και Ρόδων 3, Πολύδροσο), λειτουργεί για περισσότερο από 40 χρόνια σερβίροντας σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, ξυπνώντας μνήμες από τα παλιά. Διαθέτει μια υπέροχη δροσερή αυλή μέσα στο πράσινο.

Βάθης

Ταβέρνα Βάθης

Παραδοσιακή ταβέρνα στα σύνορα Κηφισιάς (Κύρου 7) και Νέας Ερυθραίας, με μια υπέροχη αυλή, η οποία φημίζεται για ζουμερά κρεατικά και τις ιδιαίτερες κοπές τους –ταλιάτα, πικάνια και rib eye, μέχρι σταβλίσια 800 γρ., μοσχαρίσια γάλακτος κ.α. Ο κατάλογος εμπλουτίζεται με διάφορα πιάτα ημέρας και πλούσια ορεκτικά που ολοκληρώνουν την γευστική εμπειρία εδώ με τον καλύτερο τρόπο.