Παρόλο που τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία άνθιση αναφορικά με τη γαστρονομία της πόλης, ακόμη και στο κομμάτι των γλυκών, υπάρχουν κάποια κλασικά ζαχαροπλαστεία όπου μπορεί να απολαύσει κανείς τα πιο ρετρό και vintage γλυκά που θα του ξυπνήσουν τις πιο όμορφες, παιδικές αναμνήσεις. Κωκ, κρέμα, γαλακτομπούρεκο και παγωτό Σικάγο είναι κάποια από αυτά.

Βάρσος

Κλασικό στέκι όσων νοσταλγούν τα παλιά, ο Βάρσος στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 5) είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία-γαλακτοπωλεία της Αθήνας, με μια ιστορία που ξεκινά το 1892. Καθίστε στα όμορφα τραπεζάκια του πεζόδρομου και απολαύστε το διάσημο παγωτό καϊμάκι ή κάποιο από τα γλυκά του, με το γαλακτομπούρεκό του να αποτελεί σταθερή αξία. Στο μενού του θα βρείτε και άλλα παραδοσιακά γλυκά, όπως το κωκ που παρασκευάζεται χειροποίητα με αφράτη κρέμα πατισερί. Ενδεικτικά, εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από αμυγδαλωτά, τσουρέκια, πάστες, cookies κ.ά.

Αριστοκρατικόν

Κομμάτι και αυτό της ιστορίας της Αθήνας, το Αριστοκρατικόν στον αριθμό 7 επί της Βουλής, διακρίνεται για τα μικρά, λαχταριστά και άκρως δελεαστικά σοκολατάκια ξετρέλαναν ακόμη και τη Γρέις Κέλι– που λιώνουν στο στόμα προκαλώντας απολαυστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο των τυχερών που θα τα δοκιμάσουν. Το ζαχαροπλαστείο θρύλος για το κέντρο της πόλης λειτουργεί από το 1928 και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη τεχνογνωσία που έχει στη σοκολάτα και την πληθώρα στις λαχταριστές μπουκίτσες που στην κυριολεξία κολάζουν. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερες από 200 διαφορετικές γεύσεις, εναλλάσσονται αναλόγως με την εποχή και τις φρέσκες πρώτες ύλες.

Αφοί Ασημακόπουλοι

Έχοντας κλείσει έναν αιώνα λειτουργίας, το ζαχαροπλαστείο Αφοί Αημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82) θεωρείται το παλαιότερο στο κέντρο της Αθήνας καθώς πρωτολειτούργησε ως γαλακτοπωλείο το 1915. Από το 1950 και μετά πραγματοποιήθηκε η «στροφή» του προς την ζαχαροπλαστική, με την τέταρτη γενιά ιδιοκτητών να βρίσκεται πια στα ηνία. Εδώ, η παράδοση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι σταθερές αξίες αλλά και τα γλυκά- σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται βασισμένα σε συνταγές που γυρνάνε πολύ πίσω στο χρόνο, γραμμένες ακόμη σε… οκάδες! Συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο γλυκά το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, οι τούρτες και οι πάστες παλαιού τύπου. Σημειώστε ότι το ζαχαροπλαστείο παρασκευάζει το δικό του βούτυρο και γιαούρτι στο εργαστήριό του.

Κτιστάκης

Λουκουμάδες Κτιστάκης

Από τις σταθερές αξίες της πόλης, για αυθεντικούς παραδοσιακούς λουκουμάδες. Οι λουκουμάδες στον Κτιστάκη στην Ομόνοια (Σωκράτους 59) είναι μικρές, μελωμένες μπουκίτσες πασπαλισμένες με κανέλα και σουσάμι που λιώνουν στο στόμα και γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή που έφερε ο ιδιοκτήτης από τα Χανιά.

Χαρά

Αν ένα ζαχαροπλαστείο έχει συνδέσει το όνομά του με το παγωτό, αυτό δεν είναι άλλο από την Χαρά (Πατησίων 339Γ). Εδώ, όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει στο χρόνο, μένοντας πίσω στις δεκαετίες ‘70-’80. Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε το 1969, με τη συνταγή για το Σικάγο και το εκμέκ παγωτό να το κάνει ευρέως γνωστό στο κοινό της πόλης, κάνοντας τους κατοίκους της Αθήνας να δίνουν ραντεβού στη Χαρά για την καθιερωμένη τους έξοδο. Η συνταγή αποτελεί «κληρονομιά» της γιαγιάς Αριστέας από την Πόλη, η οποία με τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας την έφερε στην Ελλάδα, κρύβοντάς την στο παπούτσι της.

Κοσμικόν

Έννοιες ταυτόσημες, το ζαχαροπλαστείο Κοσμικόν (Λεωφ. Ιωνίας 104, Άγιος Νικόλαος) και το γαλακτομπούρεκό του αποτελούν σταθερή αξία για τους Αθηναίους από το 1961. Κλείνοντας, περίπου, τα 60 χρόνια λειτουργίας, οι ιδιοκτήτες του παραμένουν πιστοί στην παράδοση, επιλέγοντας άριστα υλικά και εμμένοντας στις προσιτές τιμές. Με ιδιαίτερη «κλίση» προς τα σιροπιαστά, στα γλυκά που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος από το Κοσμικόν τα κανταΐφι με κρέμα, το προφιτερόλ και το τσουρέκι.