«Η ηρεμία πριν την καταιγίδα»… Σίγουρα όταν εν έτη 1984 οι Metallica δημιουργούσαν (γιατί περί δημιουργίας πρόκειται) το «Ride the lightning» είχαν καρφωμένη στο μυαλό τους την συγκεκριμένη έκφραση. Η ταχύτητα του thrash συναντά τις πιο ταξιδιάρικες μελωδίες και το αποτέλεσμα είναι ένας από τους ωραιότερους, ποιοτικότερους και δυνατούς heavy metal δίσκους που έβγαλε ποτέ η συγκεκριμένη μουσική σκηνή.

Η τετράδα των Αμερικανών (αν και ο Lars Ulrich έχει γεννηθεί στη Δανία) είχε ένα «μυστικό» όταν έγραφε το συγκεκριμένο άλμπουμ. Έδιναν στον ακροατή μερικές στιγμές χαλάρωσης με μοναδικό σκοπό να τον ηρεμήσουν τόσο όσο χρειάζεται ώστε στη συνέχεια να παραδοθεί άνευ όρων σε αυτό που θα ακολουθούσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Fight Fire With Fire» με το οποίο, μάλιστα, (για τους παλαιότερους) ανοίγει η πρώτη πλευρά του δίσκου.

Με το δεύτερο άλμπουμ της η τετράδα των James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ulrich και βέβαια του αλησμόνητου Cliff Burton απέδειξε πως ισορροπεί με ευκολία εκεί που πολλοί άλλοι θα γκρεμοτσακίζονταν. Στο να «πουλάνε» την thrash μουσική ακόμα και σε αυτούς που θα ορκίζονταν ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ακούσουν. Θα ήταν μεγάλο λάθος αν μέσα στους δημιουργούς αυτού του κλασικού δίσκου δεν αναφερόταν πως στο γράψιμο δυο τραγουδιών (το ομώνυμο και το The Call of Ktulu) έχει συμμετάσχει και ο Dave Mustaine, πριν φυσικά την αποχώρησή του από το γκρουπ, πριν την δημιουργία των Megadeth και πριν αυτοανακηρυχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς των Metallica.

Το «Ride The Lightning» έγινε χρυσό στις 5 Νοεμβρίου 1987 και 5 φορές πλατινένιο στις 9 Ιουνίου 2003. Ο δίσκος πλέον, θεωρείται ένας από τους πιο κλασικούς metal δίσκους και κάτι σαν… εικονοστάσι για κάθε δισκοθήκη ενός πιστού metalhead. Βρέθηκε στο νούμερο 3 της λίστας των 100 καλύτερων metal albums της ιστοσελίδας metal-rules.com. Επίσης βρέθηκε στο νούμερο 5 της IGN Music στη λίστα των 25 καλύτερων metal albums.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου


Ξέρατε ότι…

… Το μοναδικό σινγκλ του δίσκου είναι το τραγούδι «Creeping Death»

… Το «Escape» δεν έχει παιχτεί ολόκληρο ποτέ ζωντανά

… Το Creeping Death έχει ως πηγή έμπνευσης την Βίβλο

…φεύγοντας από το συγκρότημα ο Mustaine «πήρε» μαζί του τα πνευματικά δικαιώματα για τα δυο τραγούδια που έγραψε

… Το 1984, μια γαλλική δισκογραφική εταιρεία εκτύπωσε κατά λάθος 400 αντίτυπα με πράσινο αντί για μπλε εξώφυλλο. Τα αντίτυπα αυτά θεωρούνται σήμερα συλλεκτικά.

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»