Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Όταν ο Tony Iommi σύνδεσε την μαύρη ηλεκτρική του κιθάρα με το ρεύμα και ο Ozzy Osbourne έπιασε το μικρόφωνο. Η τσιριχτή φωνή του αλλά και τα riff του εμβληματικού κιθαρίστα δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Heavy Metal.

Οι τέσσερις πιτσιρικάδες από το Birmingham της Αγγλίας έφτιαξαν μια ολόκληρη μουσική σκηνή. Η καταιγίδα με την οποία ανοίγει το ομώνυμο άλμπουμ σε συνδυασμό με τις καμπάνες που χτυπούν πένθιμα προαναγγέλλουν αυτό που θα ακολουθήσει…

Το «Black Sabbath» είναι η επιτομή των δίσκων που δημιουργούν… σχολή. Οι Sabbath πήραν τον σκληρό ήχο των Led Zeppelin και των Deep Purple και τον απογείωσαν. Τον έκαναν πιο βαρύ. Πιο σκοτεινό. Πιο μαύρο. Πιο αργό. Πιο μυστηριακό. Και με τον τρόπο αυτό δημιούργησαν το Heavy Metal που έμελλε να μεταμορφωθεί σε μια μουσική σκηνή που θα κυριαρχούσε στα αυτιά των πιτσιρικάδων -και όχι μόνο- για τις επόμενες δυο δεκαετίες.

Το μουσικό διαμάντι που ακούσει στο όνομα «Black Sabbath» είναι κατά βάση δημιούργημα του κιθαρίστα Tony Iommi. Του ανθρώπου που βρίσκεται σχεδόν πάντα στην αριστερή πλευρά της σκηνής και μένει μόνος με την κιθάρα του με την οποία έχουν σχέση ερωτική. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όμως, για αυτή τη μουσική «βόμβα» έχουν τόσο ο «θεότρελος» Ozzy όσο και ο μπασίστας Geezer Butler αλλά και ο ντραμίστας Bill Ward. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στον δίσκο εμφανίζονται και οι τέσσερις ως δημιουργοί των τραγουδιών (όλων εκτός από δύο).

Όπως ήταν αναμενόμενο κριτικοί αλλά και ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν άκουσαν με καθόλου καλό… αυτί τον πρώτο δίσκο των Black Sabbath. Η κριτική που ασκήθηκε στο γκρούπ ήταν σκληρή, οι περισσότεροι προανήγγειλαν μια καταστροφή η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν ήρθε.

Το άλμπουμ μπήκε με ευκολία μέσα στο Αγγλικό Top-10 και παρέμεινε εκεί για πολλούς μήνες. Έκανε το ίδιο στο Γερμανικό ενώ «έκλεψε» τις καρδιές των Αμερικάνων καθώς με σχεδόν μηδενική προώθηση έφτασε μέχρι το νούμερο 23# όπου παρέμεινε για τουλάχιστον ένα χρόνο . Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

Ξέρετε ότι…
…οι Black Sabbath πρωτοεμφανίστηκαν ως «Earth» το 1969 με την ίδια ακριβώς σύνθεση.

…το άλμπουμ κυκλοφόρησε Παρασκευή και 13 (Φεβρουάριος του 1970) ύστερα από απαίτηση των μελών του συγκροτήματος.

…η ηχογράφηση του δίσκου ολοκληρώθηκε μέσα σε οκτώ ώρες και κόστισε 1200 λίρες

…στο τραγούδι The Wizard φυσαρμόνικα παίζει ο Ozzy

… τα αρχικά στο N.I.B. σημαίνουν Nativity In Black

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»