Όταν οι Iron Maiden συνάντησαν τον Bruce Dickinson το αποτέλεσμα ήταν μια μουσική… πανδαισία. Οι τρομερές συνθέσεις του Steve Harris βρήκαν το απόλυτο ταίρι τους στη μαγευτική φωνή του βρετανού frontman και αυτό που βγήκε από αυτό το μουσικό πάντρεμα είναι ένας δίσκος που ακόμα και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους metalheads απανταχού του πλανήτη.

Το «Number of the beast» είναι ίσως ο καλύτερος και πιο πλήρης δίσκος που έβγαλαν ποτέ οι Βρετανοί και σίγουρα αποτελεί την κορωνίδα του «New Wave of British Heavy Metal», της κίνησης που ξεκίνησε την δεκαετία του 70’ και έπιασε «ταβάνι» στα μέσα της δεκαετίας του 80’. Όλοι συμφωνούν πως το συγκεκριμένο άλμπουμ ήταν αυτό που έβαλε σε διαφορετικές «ράγες» τον σκληρό ήχο και σίγουρα καθιέρωσε τους Maiden ως μια από τις πλέον πετυχημένες μπάντες στον πλανήτη.

Η σύνθεση και οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν αποκλειστικά στον δαιμόνιο και αεικίνητο μπάσιστα και αδιαφιλονίκητο ηγέτη του σχήματος Steve Harris εκτός από το «The prisoner» και το «22 Acacia Avenue» που έγραψε μαζί με τον κιθαρίστα Adrian Smith. Μοναδικό κομμάτι του άλμπουμ που δεν συμμετείχε στη δημιουργία του ο Steve Harris είναι το «Gangland» το οποίο φέρει την υπογραφή του Smith αλλά και του ντραμίστα του συγκροτήματος Clive Burr ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από το συγκρότημα.

Κάτι το όνομα του δίσκου, κάτι το εξώφυλλο που δείχνει τον «Eddie» να χειραγωγεί τον διάβολο σα να είναι μαριονέτα ήταν αρκετά, ώστε, να δεχθούν οι Iron Maiden, σκληρή κριτική από συντηρητικούς κύκλους -κυρίως των ΗΠΑ- που τους κατηγόρησαν ανοιχτά και ξεκάθαρα πως είναι σατανιστές. Ενδεικτικό του σάλου που προκλήθηκε είναι πως οργανώθηκαν ακόμα και δημόσιες καύσεις των άλμπουμ του συγκροτήματος ενώ κάποιες θρησκευτικές ομάδες κατέστρεφαν τους δίσκους με σφυριά επειδή φοβόταν μην… εισπνεύσουν τις αναθυμιάσεις από το καμένο βινύλιο!

Αυτό, ωστόσο, κράτησε για λίγο καιρό και αυτό που εν τέλει έμεινε είναι πως το «Number of the Beast» είναι από τα πλέον πολυβραβευμένα άλμπουμ της Heavy Metal μουσικής σκηνής και «άλωσε» σχεδόν όλα τα charts του πλανήτη ενώ βρήκε την θέση του ακόμα και στο Ελληνικό σε μία κοινωνία που εν έτη 1982 δεν ήταν και τόσο ανοιχτή σε τέτοιου είδους μουσικά ακούσματα.

Ακούστε τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του δίσκου

Ξέρατε ότι…
…το συγκεκριμένο άλμπουμ πούλησε συνολικά περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντίτυπα

…ο παραγωγός του δίσκου Μάρτιν Μπερτς κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης τράκαρε και το κόστος της ζημιάς ανήλθε στις… 666 λίρες!

…το ομώνυμο τραγούδι βασίστηκε σε έναν εφιάλτη που είχε δει στον ύπνο του ο Steve Harris.

…o ηθοποιός Μπάρι Κλέιτον είναι αυτός που διαβάζει τους στίχους από την Αποκάλυψη του Ιωάννη στην εισαγωγή του «Number of the beast»

…οι Maiden από το 1982 μέχρι και σήμερα παίζουν σε όλες τους τις συναυλίες (με εξαίρεση μία στην Αγγλία το 2012) το Hallowed Be Thy Name.

Δείτε εδώ τα θέματα του μουσικού αφιερώματος «Οι 100 δίσκοι που δημιούργησαν τη σκληρή μουσική»