Ένα τραγούδι που δεν είχε ακουστεί στο παρελθόν, με τα μέλη των Beatles, George Harrison και Ringo Starr, αποκαλύφθηκε στο Μουσείο Beatles του Λίβερπουλ την Τετάρτη (10/11), αφού βρέθηκε σε μια σοφίτα πέρυσι. Γραμμένο και σε παραγωγή από τον δημοσιογράφο και ραδιοτηλεοπτικό σχολιαστή Suresh Joshi, το «Radhe Shaam» ηχογραφήθηκε στα Trident Studios του Λονδίνου το 1968, με φωνητικά από τον Ινδό μουσικό Aashish Khan, τον Harrison να παίζει κιθάρα και τον Starr στα ντραμς.

«Οι άνθρωποι χτυπούσαν τα πόδια τους, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν τόσο παλιό», είπε ο Joshi στο Reuters αφού έπαιξε την ηχογράφηση σε κοινό στο μουσείο στην πόλη των Beatles.

«Ήταν μια απολύτως υπέροχη στιγμή και ανακούφιση την ίδια στιγμή που το παρέδωσα με τον ταπεινό μου τρόπο».

Ο Joshi είπε ότι ηχογραφούσε μουσική με τον Khan για την ταινία «East Meets West» στα Trident Studios όταν ο Harrison μπήκε και άρχισαν να μιλάνε. Οι Beatles ηχογραφούσαν το «Hey Jude» εκείνη την εποχή.

Τόσο ο Χάρισον όσο και ο Σταρ προσφέρθηκαν αργότερα να παίξουν στην ηχογράφησή του.

Ο Τζόσι βρήκε την ηχογράφηση πέρυσι, αποθηκευμένη μεταξύ άλλων αντικειμένων στη σοφίτα του στο σπίτι του, αφού ένας φίλος, που τον επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, ενθουσιάστηκε από τις ιστορίες του, του παρελθόντος. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με έναν παραγωγό για την αποκατάσταση της κασέτας.

«Το διασώσαμε, το συγκεντρώσαμε ολόκληρο, χρειάστηκε σχεδόν ένας μήνας για να το επαναφέρουμε στο πρωτότυπό του… και το ψηφιοποιήσαμε», είπε ο Joshi, προσθέτοντας ότι το τραγούδι βγαίνει στην κυκλοφορία με όλα τα έσοδα να διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο Joshi περιέγραψε το 53χρονο τραγούδι ως επίκαιρο σήμερα.

«Το ίδιο το τραγούδι περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι είμαστε όλοι ένα και ότι ο κόσμος είναι το στρείδι μας – κάτι που όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας», είπε.