«Δεν είσαι σκηνοθέτης μέχρι να σκηνοθετήσεις ένα παιδί», είπε κάποτε ο μεγάλος Βιτόριο Ντε Σίκα στον Πέτρο Μπογκντάνοβιτς. Και αυτές τις λέξεις ο Μπογκντάνοβιτς δεν τις ξέχασε ποτέ. Στην πραγματικότητα, λέει ότι αποτέλεσαν την έμπνευσή του για να φτιάξει την ταινία «Paper Moon», με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Ο’ Νιλ και την κόρη του Ο’ Νιλ, Τέιτουμ, τότε μόλις 9 ετών.

Η Τέιτουμ όχι μόνο ήταν ένα μικρό παιδί, αλλά ήταν ένα παιδί που έκανε το ντεμπούτο της. Και στο τέλος έκλεψε τις εντυπώσεις στην ταινία, έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού – και στην τελετή του 1974 έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του θεσμού. Ένα ρεκόρ που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Ως Άντι Λόγκινγκς, η Τέιτουμ κέρδισε κοινό και κριτικούς ως ένα χαριτωμένο παιδί που κάνει όχι και τόσο χαριτωμένα πράγματα, καθώς στην ταινία φαίνεται να καπνίζει τσιγάρα, να βρίζει σαν καουμπόης κ.α. Σε άρθρο του ο Vincent Canby στους New York Times παρουσίασε την Τέιτουμ ως μια μικρή Τζοάν Γούντγουορκ (Αμερικανίδα ηθοποιός βραβευμένη, επίσης, με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, και σύζυγος του Πολ Νιούμαν), σημειώνοντας ότι σε κάποιον που έχει δει την ταινία αυτή η παρομοίωση δεν θα φανεί υπερβολική.

Πράγματι, ο Μπογκντάνοβιτς, σύμφωνα με το Entertainment Weekly, δήλωσε αργότερα ότι δεν θα έκανε ποτέ την ταινία χωρίς τον Τέιτουμ. Ο σκηνοθέτης έψαχνε ένα έργο για να κάνει με τον πατέρα της (το αστέρι της τελευταίας του ταινίας, «What’s Up, Doc;)» και σκέφτηκε την ταινία «Paper Moon» της Paramount. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Δεν μπορούσε να σκεφτεί κανέναν να παίξει το κορίτσι. Η πρώην σύζυγός του, η Πόλι Πλατ πρότεινε την μικρή Τέιτουμ, την οποία και οι δύο είχαν δει στο σετ της ταινίας του Ο΄Νιλ «The Thief Who Came to Dinner» και ο σκηνοθέτης το πρότεινε στον πατέρα της αμέσως.

Ο πατέρας της Τέιτουμ πίστευε ότι η ταινία θα μπορούσε να φέρει σταθερότητα σε μια ταραγμένη παιδική ηλικία -το παιδί έζησε αρκετά δύσκολα χρόνια δίπλα στη μητέρα της η οποία ήταν εθισμένη με το αλκοόλ και τα χάπια, μέχρι που μπήκε σε κέντρο αποκατάστασης και η Τέιτουμ με τον μικρότερο αδερφό της Γκρίφιν αναγκαστικά έπρεπε να ζήσουν με τον πατέρα τους. Και έτσι είπε το μεγάλο ναι. Και η κόρη του σε ηλικία 10 ετών έγραψε ιστορία αποσπώντας το πολυπόθητο αγαλματίδιο.