Στις 9 Σεπτεμβρίου το Ηρώδειο θα γεμίσει με συνθέτες, ποιητές, ζωγράφους, ερμηνευτές και ηθοποιούς υπέρ της ίδρυσης μουσείου απόδημου Ελληνισμού. Την ίδια στιγμή στόχος είναι και η δημιουργία γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της διασποράς στα Μακρίσια της Ολυμπίας εκεί όπου εδώ και 23 χρόνια οι Έλληνες που «έφυγαν», επέστρεψαν, έζησαν, διέπρεψαν και συνεχίζουν να ταξιδεύουν και να λάμπουν, γιορτάζουν στο ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Αη Γιάννη στις αρχές Αυγούστου.

Αυτή η γιορτή, αυτός ο θεσμός αγάπης και συγκίνησης, μεταφέρεται και στο Ηρώδειο με μία συναυλία που είναι αφιερωμένη στους μεγάλους Έλληνες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και είναι αφιερωμένη στους «Έλληνες του Κόσμου»: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιος Σολωμό, αλλά και στους Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Γαβρά, Μίκη Θεοδωράκη, Νάνα Μούσχουρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.ά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς και την παρουσίαση του προγράμματος έχει ο στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, εμπνευστής της γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια.

Στη συναυλία λαμβάνουν μέρος η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον», με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη. Οι τραγουδιστές που θα συμμετάσχουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Γισδάκης, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μάνος Πυροβολάκης, Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Ψαριανός. Επίσης οι συνθέτες: Μανώλης Καραντίνης, Γιώργος Κατσαρός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Σπανός, Σάκης Τσιλίκης, αλλά και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης όπως και η διεθνής σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος και οι ηθοποιοί: Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Εύα Κοταμανίδου, Όθωνας Μεταξάς.

Οι χορωδίες Τερψιχόρης Παπαστεφάνου και η Μεικτή Χορωδία Πύργου θα είναι και αυτές εκεί.

Ποιήματα τους θα απαγγείλουν οι ποιητές: Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ και Γιώργος Μαρκόπουλος. Έργα τους που λειτουργούν ως σκηνικό της μουσικής παράστασης έδωσαν οι ζωγράφοι: Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Γιώργος Σταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.

Πηγή: tospirto.net