Υπάρχουν μαγειρεία στην Αθήνα που λειτουργούν ως χρονομηχανή, μεταφέροντας σε αλλοτινές και νοσταλγικές εποχές, αντέχοντας στο χρόνο και παραμένοντας διαχρονικές αξίες στην πόλη.

Με ατμόσφαιρα βγαλμένη από τα παλιά, ρετρό περιβάλλον και αυθεντικές γεύσεις, τιμούν την παραδοσιακή, ελληνική κουζίνα και με σεβασμό στην παράδοση σερβίρουν πιάτα μου μυρίζουν… μανούλα.

Μπαρμπα-Γιάννης

Παραδοσιακό μαγειρείο που μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής, σχεδόν συνώνυμο των Εξαρχείων, στη συμβολή της Εμμανουήλ Μπενάκη με τον πεζόδρομο των Δερβενίων. Απλό φαγητό, σπιτικές γεύσεις και οικονομικές τιμές για μια εμπειρία που μεταφέρει πίσω στο χρόνο.

Μαγειρευτά, κυρίως λαδερά και φρικασέ στις επιλογές του κοινού με το χύμα κρασί να ρέει άφθονο. Η ρετρό ατμόσφαιρα φέρνει στο νου εικόνες από την παλιά, καλή Αθήνα. Σημειώστε ότι εδώ γυρίστηκε η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μεθύστακας», με πρωταγωνιστή τον Ορέστη Μακρή. Καιρού επιτρέποντος στρώνει τραπέζια στον πεζόδρομο.

Δίπορτο

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην πόλη που μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Το Δίπορτο, σημείο αναφοράς για τη γωνία Θεάτρου και Σωκράτους, όπου συναντάται στο κέντρο της πόλης, αποτελεί πραγματική εμπειρία για τον επισκέπτη του.

Υπόγειο και με πρωταγωνιστές τα μεγάλα κρασοβάρελα που κοσμούν το χώρο, σερβίρει όσπρια, φρέσκο ψαράκι (ό,τι διαθέτει η αγορά), σούπες και αυθεντική χωριάτικη.

Η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ψυχή της Ηπείρου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα.

Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες.

Οινοπωλείον

Ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά οινομαγειρεία στου Ψυρρή (Αισχύλου 12), καθώς λειτουργεί από το 1928. Το Οινοπωλείον τιμά ιδιαιτέρως την σπιτική κουζίνα και σερβίρει πιάτα μαγειρεμένα με περισσό μεράκι.

Αγαπά το καλό κρασί, το οποίο παράγουν οι ιδιοκτήτες του με την ετικέτα «Αμπελώνες Μάρκου», και διαθέτει κελάρι, όπου μπορείτε να το βρείτε και να το προμηθευτείτε για το σπίτι. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα γιαννιώτικη κασόπιτα, απάκι με θυμάρι, χειροποίητο μοσχαρίσιο λουκάνικο, κοψίδια χοιρινού λαιμού.

Οινομαγειρείο Παραδοσιακό

Γνωστό και ως το μαγέρικο της Ευγενίας, επί της Βουλής (νο44Α), το Παραδοσιακό λειτουργεί από το 1987. Σε καθημερινή βάση σερβίρει σπιτικά μαγειρευτά πιάτα σε σωστές, χορταστικές μερίδες, για ένα γευστικό διάλειμμα στο κέντρο της πόλης, που μυρίζει… μανούλα. Στα συν και τα νόστιμα ψαράκια. Το περιβάλλον λιτό, καθώς η έμφαση δίνεται στην ποιότητα και το σέρβις

Οικονόμου

Μετρώντας πολλές δεκαετίες λειτουργίας, ο Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 41 & Κυδαντιδών), αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες για φαγητό στη γραφική γειτονιά της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 1930, λοιπόν, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έρχονται στον Οικονόμου για το σπιτικό φαγητό του που μαγειρεύει στην κατσαρόλα και θυμίζει πολύ εκείνο της γιαγιάς.

Φιλίππου

Ιστορικό μαγειρείο σε ένα υπόγειο μιας πολυκατοικίας στο Κολωνάκι (Ξενοκράτους 19), που λειτουργεί από το 1923 και τιμά την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Με τις συνταγές του παππού Κώστα να παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου μέχρι σήμερα, σερβίρει σπιτικές γεύσεις κατσαρόλας, σούπες, ψητά της ώρας και ψάρια.

Από τα τραπέζια του έχουν περάσει σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής σκηνής.

Μαρτίνης

Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία των Πατησίων (Πατησίων 289 & Ιακωβάτων), καθώς στεγάζεται σε ένα κτήριο που χρονολογείται από το 1888, ενώ μετρά, περίπου, μισό αιώνα λειτουργίας.

Οι προτάσεις του βασίζονται στην πλούσια, πατροπαράδοτη κουζίνα της Ελλάδας, με τους θαμώνες του, πλέον, να το επιλέγουν για τις απλές, καθημερινές του γεύσεις, πίσω από τις οποίες κρύβεται πολλή αγάπη.