Ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία λιγότερο γνωστά, τουλάχιστον σε όσους δεν είναι κάτοικοι των περιοχών όπου βρίσκονται, που τιμούν την ελληνική κουζίνα και σερβίρουν νόστιμα πιάτα.

Σε πλατείες στην Κυψέλη, τα Πετράλωνα, το Παγκράτι κ.α. ανακαλύψτε καθιερωμένα γευστικά στέκια που βγάζουν τραπεζάκια έξω (καιρού επιτρέποντος) και κερδίζουν το κοινό με το τίμιο φαγητό και το φιλικό περιβάλλον τους. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να βγείτε από τον προϋπολογισμό σας.

Aλεξάνδρα – Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, Νεάπολη

Ζεστό και φιλικό περιβάλλον και μια οικεία ατμόσφαιρα που θυμίζει αυτή του σπιτιού. Το εστιατόριο- ταβέρνα Αλεξάνδρα «κρύβεται» στην Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη. Τιμά την ελληνική κουζίνα, σερβίροντας και κάποιες τοπικές συνταγές. Όλα τα πιάτα παρασκευάζονται από επιλεγμένες, ελληνικές πρώτες ύλες.

Δοκιμάστε κολοκυθόπιτα, μελιτζάνες στο πήλινο, κεφτεδάκια με δυόσμο, λουκάνικο καπνιστό. Στα συν το ζεστό, χειροποίητο ψωμί και η ενημερωμένη λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα.

Το Καλντερίμι – Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, Αθήνα

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της Αθήνας, πίσω από το πάρκινγκ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από το επιτυχημένο και πολυσυζητημένο Odori Vermuteria di Atene, αλλά και το πιο νέο Quartier d’ Athenes. Οι πιο «ψαγμένοι», τουλάχιστον γευστικά, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν το οινομαγειρείο το Καλντερίμι, το οποίο λειτουργεί εδώ πριν από κάθε άλλο στέκι στην πλατεία.

Σπιτικά φαγητά με αγνές πρώτες ύλες για όλους τους (πιστούς) θαμώνες του, με 7-10 μαγειρευτά την ημέρα, 3-4 ψάρια ημέρας, αλλά και ένα a la carte menu που συμπεριλαμβάνει κυρίως ψητά.

Κυβέλη – Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη

Μοντέρνο μεζεδοπωλείο στη μικρή Πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, που έχει γίνει στέκι των ντόπιων τόσο για το τίμιο φαγητό του, όσο και για τη φιλική ατμόσφαιρά του. Από τα πιάτα που σίγουρα ξεχωρίζουν η παραδοσιακή φρουτάλια της Άνδρου, οι μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες, η τηγανιά από συκώτι και τα μαριναρισμένα παϊδάκια κοτόπουλου.

Όπως Παλιά Παραδοσιακά – Πλατεία Λακωνίας, Αμπελόκηποι

Σε απόσταση λίγων μέτρων από τη στάση μετρό Πανόρμου, στη συμπαθητική Πλατεία Λακωνίας, θα συναντήσετε το μεζεδοπωλείο Όπως Παλιά. Εντοπίζεται στη θέση ενός παλιού καφενείου που βρισκόταν στην περιοχή και σερβίρει νόστιμα, μοντέρνα μεζεδάκια. Τα τραπέζια του γεμίζουν με παστουρμαδόπιτα Καισαρείας, μερακλίδικο σπετζοφάι κ.α. Κάθε Κυριακή με ένα κρασί, τσίπουρο ή ρακόμελο δώρο άλλο ένα. Διοργανώνει βραδιές με ζωντανή μουσική.

Οινομαγειρείο Πλατεία – Πλατεία Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα

Στην αγαπημένη Πλατεία Μερκούρη, στα Άνω Πετράλωνα, το ομώνυμο οινομαγειρείο αποτελεί αγαπημένο στέκι της γειτονιάς. Το μενού αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και τα διαθέσιμα υλικά –θα βρείτε από κλασικά λαδερά μέχρι μοσχαράκι σοφρίτο και κοκκινιστό κόκορα με χοντρό μακαρόνι. Τα πιάτα ημέρας αναγράφονται στο μαυροπίνακα. Στα συν το καλό κρασί και οι προσιτές τιμές. Καιρού επιτρέποντος στρώνει τραπεζάκια έξω.

Οι Μουριές – Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι

Μετρώντας περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, οι Μουριές αποτελούν την σταθερή αξία στις επιλογές των κατοίκων του Παγκρατίου, όταν πρόκειται για σπιτικό, μαγειρευτό φαγητό. Μία μεγάλη γκάμα μαγειρευτών ετοιμάζεται σε καθημερινή βάση, φιγουράροντας στη βιτρίνα της ταβέρνας- μαγειρείου. Από τα πιο φημισμένα πιάτα τα πεντανόστιμα ρεβίθια του. Ετοιμάζει πακέτα και για take away.