Το φθινόπωρο δειλά δειλά, μετά από πολλές ζεστές μέρες ομολογουμένως, αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ο καιρός ευνοεί για κους κους με την παρέα, σε χουχουλιάρικα στέκια, όπως εκείνο της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς «Τα φιλαράκια».

Αναπαυτικοί καναπέδες, παρεΐστικο περιβάλλον και κούπες με ζεστό καφέ και ποικίλα ροφήματα. Αλήθεια, δεν βλέπετε την ώρα να τα πείτε με τους φίλους σας;

Παλιάτσος

Στην πλατεία Αγίας Τριάδος, στην Πεντέλη, αυτός ο Παλιάτσος περιμένει τους λάτρεις των χουχουλιάρικων cafes, για να τους μυήσει στη φιλοσοφία του. Με εικόνα που προσιδιάζει περισσότερο σε σαλέ ή λόμπι ξενοδοχείου, ο φιλόξενος και ζεστός χώρος του προδιαθέτει για άκρως παρεΐστικες και οικογενειακές στιγμές. Η μουσική του έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα βινύλια.

Μέντα

Στεγασμένο σε ένα υπέροχο αρχοντικό –εκεί όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός– στον πεζόδρομο των Αγίων Θεοδώρων στην καρδιά της Κηφισιάς, το Μέντα είναι ένα cafe, που ξυπνά σε όλους την γλυκιά ανάμνηση της παλιάς Αθήνας. Επιλεγμένοι καφέδες, ροφήματα και τσάι αλλά και εκλεκτές προτάσεις σε κρασί, σε έναν χώρο με οικεία ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο σπίτι σου.

Γιασεμί

Αν ένα στέκι βγάζει την αύρα της παλιάς γειτονιάς και ξυπνά μνήμες από τα παλιά, αυτό δεν είναι άλλο από το πολυφωτογραφημένο (πλέον) Γιασεμί, στα σκαλάκια της Μνησικλέους στην Πλάκα. Με έπιπλα και διακόσμηση που φέρνει στο νου εικόνες από παλιά αθηναϊκά σπίτια, σερβίρει σπιτικά γλυκά (κορυφαία η πορτοκαλόπιτα), αχνιστό καφέ και αρωματικό ρακόμελο.

Ένα από τα πιο νοσταλγικά και ρομαντικά στέκια στην πόλη, που κάθε Αθηναίος αξίζει να επισκεφτεί. Προτιμήστε μέρες και ώρες που δεν είναι αιχμής, για να βρείτε να καθίσετε ευκολότερα.

Lotte

Με τη γουστόζικη αισθητική και την vintage ατμόσφαιρα που το χαρακτηρίζουν μεταφέρει αυτόματα στη γραφική γειτονιά του Marais, στο Παρίσι. Κουκλίστικο και μικροσκοπικό το Lotte, επί της Τσάμη Καρατάσου πολύ κοντά στο Μουσείο Ακρόπολης, σερβίρει σπιτικά γλυκά ημέρας, αλμυρές τάρτες και κάποιες κρύες επιλογές. Ρετρό μουσικές προτάσεις δένουν αρμονικά με το παλιακό σκηνικό του αγαπημένου bistro.

Espressaki

Μικρό, γουστόζικο και παρεΐστικο, το Espressaki (Άγγελου Πυρρή 3) στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρίνεται απολύτως στον ορισμό στέκι. Με φιλικό και χουχουλιάρικο περιβάλλον, προδιαθέτει για ανέμελες στιγμές, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Σοκολάτα

Με όνομα εμπνευσμένο από την αγαπημένη (σε όλους) Σοκολάτα (Βουλής 35 & Απόλλωνος 7, Σύνταγμα), διαθέτει μια μεγάλη γκάμα ροφημάτων με βάση τους την εκλεκτής ποιότητας γαλλική σοκολάτα Valrhona. Από τις προτάσεις δεν λείπουν, ωστόσο, και οι πειραματισμοί των ιδιοκτητών. Λιγοστά τραπέζια, αρώματα σοκολάτας και μια ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει. Διαθέτει και αδερφάκι επί της Ερμού, εντός της στοάς.

Petit Fleur

Από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα χουχουλιάρικου καφέ στην πόλη, με «παραρτήματα» σε διάφορες περιοχές όπως Κολωνάκι, Παγκράτι, Χαλάνδρι, Κηφισιά. Με ατμόσφαιρα που μεταφέρει στο Παρίσι, σερβίρει ζεστή σοκολάτα που παράγεται την ώρα της παραγγελίας με ιεροτελεστική διαδικασία και εξαιρετικά γλυκά όπως λαχταριστό κέικ πραλίνα ή red velvet κ.α.