Μουσικά ακούσματα από Καζαντζίδη και Μοσχολιού, μέχρι Κανελλίδου και Δήμου που… μιλούν στις ψυχές των θαμώνων, αυθεντική ατμόσφαιρα που βγαίνει αυθόρμητα, έλλειψη επιτήδευσης και δηθενιάς στα βασικά χαρακτηριστικά των βραδινών στεκιών- θρύλων που ακολουθούν.

Οι cult καταστάσεις που μπορεί να ζήσει κανείς σε αυτά, στις σπάνιες εμπειρίες που αξίζει να βιώσει κάποιος στη νυχτερινή Αθήνα.

Σκαραβαίος

Η πιο καλτ εμπειρία που θα μπορούσε να ζήσει κάποιος στην Αθήνα, αδιαμφισβήτητα, είναι αυτή που προσφέρει ο Σκαραβαίος, στο τέλος της Μαυρομιχάλη, λίγο πριν την Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με την ιστορία ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του έχασε τα κλειδιά του μαγαζιού, γι αυτό και ο Σκαραβαίος λειτουργεί αναγκαστικά καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Το κοινό του πολυπληθές, διαφορετικής φιλοσοφίας μεταξύ τους, συνυπάρχοντας, ωστόσο, και απολαμβάνοντας τις σπάνιες στιγμές τους στο θρυλικό αυτό στέκι.

Το μουσικό ρεπερτόριό του αποτελεί πρόσφορο έδαφος για κατανάλωση αλκοόλ και φλερτ. Μην εντυπωσιαστείτε, αν από δίπλα σας περνάνε δίσκοι γεμάτοι με ποτά, καφέδες αλλά και φαγητό, όλα την ίδια ώρα, όποια ώρα κι αν είναι αυτή.

Μπάτμαν

Μετρά, σχεδόν, 30 χρόνια λειτουργίας και αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά αφτεράδικα της πόλης. Σίγουρα θα τον έχετε ακουστά, ακόμη κι αν δεν τον έχετε βάλει στο πρόγραμμα ακόμα. Ρετρό περιβάλλον με φωτογραφίες των Τσιτσάνη, Καζαντζίδη και άλλων θρύλων του ελληνικού πενταγράμμου.

O Batman, λοιπόν, είναι ένα μικροσκοπικό στέκι στο Νέο Κόσμο (Βρεσθένης 40) και από το 1989 διατηρεί την ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρά του. Όσοι έρχονται εδώ είναι σίγουρο ότι θα περάσουν καλά. Οι μουσικές φυσικά ελληνικές, μόνο από βινύλιο, με ιδιαίτερη αδυναμία στα λαϊκά και τα ρεμπέτικα, που κρατούν συντροφιά μέχρι το πρωί.

Γρανάζι

Κρυμμένο σε ένα ημιυπόγειο στον Ιερόθεο, στο Περιστέρι (Αινείου 1), το Γρανάζι αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το «ναό» της jazz και των blues. Με άκρως vintage αισθητική και μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει στο χρόνο –ξύλινα έπιπλα παλιακής φιλοσοφίας, μουσικά όργανα, βινύλια, κάδρα με αφίσες, ένα juke box και ένα μεγάλο γρανάζι– αν είστε λάτρεις των συγκεκριμένων μουσικών, τότε σίγουρα αξίζει να το ανακαλύψετε.

Αρχάγγελος

Ο ιδιοκτήτης του αποτελεί και την ψυχή του μαγαζιού. Παίζει τις πιο ψαγμένες ελληνικές μουσικές που μπορεί να ακούσει κανείς, ενώ στους αγαπημένες του καλλιτέχνες συγκαταλέγονται οι Χατζιδάκις, Μαρινέλλα, Κανελίδου, Μοσχολιού, Δήμου κ.α. Οι δηθενιές στον Αρχάγγελο (Κίμωνος 1, Μεταξουργείο) δεν χωράνε, γι αυτό και η εμπειρία που προσφέρει στους θαμώνες του, πλέον, είναι 100% αυθεντική.