Από το νησί της Λέσβου, στην Αθήνα. Πρόκειται για την πρωτότυπη έκθεση «Το δάσος κάτω από το δρόμο» που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις εγκαταστάσεις του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Έκθεση η οποία περιλαμβάνει τα νέα σημαντικά ευρήματα απολιθωμάτων από τις ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου.

Την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 16.500 επισκέπτες κατά τους 6,5 μήνες λειτουργίας της (Μάιος-Νοέμβριος 2015), ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί από τον ερχόμενο Ιανουάριο και για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2016 στο Ευγενίδιο Ίδρυμα στην Αθήνα.

Στην έκθεση «Το δάσος κάτω από το δρόμο» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό τα προκαταρκτικά ερευνητικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου. Τμήμα του οποίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα. Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους.

«Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών αλλά και δίνουν πληροφορίες για τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής σε παγκόσμια κλίμακα σπουδαιότητας» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου, καθηγητής Νίκος Ζούρος.