Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες η συναυλία της Ελεονόρας Ζουγανέλη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν αφιερωμένη στη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση.

Μαθητές από ειδικά σχολεία, με κώφωση, με τύφλωση, με νοητική υστέρηση, με κινητικές αναπηρίες, με σπαστική τετραπληγία απέδειξαν πως είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, τραγουδώντας και χορεύοντας μαζί με την ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη και την πρώτη ελληνίδα μουσικό με σπαστική τετραπληγία, Αλεξάνδρα Κερλίδου.

Η συναυλία είχε τίτλο «Σμίγοντας τον Κόσμο: Ένα σχολείο… μια αγκαλιά για όλους» και διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σκηνή ανέβηκαν, έπαιξαν μουσική, τραγούδησαν και χόρεψαν μαθητές και μαθήτριες ειδικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, των Σερρών και των Γιαννιτσών, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου, αφού αρκετά άτομα από το κοινό δάκρυσαν με την παρουσίαση. Τα παιδιά έστειλαν το μήνυμα της συμπερίληψης και η τραγουδίστρια, Ελεονώρα Ζουγανέλη συμφώνησε και ανέφερε πως η μουσική ενώνει.

Το αξιοσημείωτο της εκδήλωσης είναι πως μέσω της εφαρμογής eyeharp άτομα με αναπηρίες μπορούν να παίξουν μουσική, όπως κι έγινε.

Πρόκειται για μια καινοτόμα εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες της, χρησιμοποιώντας μόνο το βλέμμα τους, να παίξουν τις νότες, δημιουργώντας μουσική.