Το «Μόνος στο σπίτι» είναι μία ταινία άκρως συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα και όπως είναι λογικό αρκετοί έχουν προσπαθήσει να εντρυφήσουν σε αρκετά ζητήματά της. Ένα απ’ αυτά είναι τα οικονομικά της οικογένειας των ΜακΚάλιστερ και πώς μπορούσαν να συντηρήσουν το τεράστιο σπίτι τους και να πάνε στο Παρίσι.

Σε ειδικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Νew York Times, μια ομάδα οικονομολόγων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σικάγο έκανε διατριβή στα οικονομικά τους και της περιουσίας τους, βάσει των όσων δείχνει η ταινία.

Καταρχήν, το σπίτι των ΜακΚάλιστερ βρίσκεται σε μια από τις πλουσιότερες γειτονιές όχι μόνο του Σικάγο αλλά και ολόκληρων των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μόνο το 1% του πληθυσμού του Σικάγο μπορεί να μείνει εκεί τόσο τότε στο 1990 όπου διαδραματίζεται το Home Alone όσο και στο σήμερα.

Έλαβαν υπόψιν πληροφορίες από το αντίστοιχο βιβλίο της ταινίας, το οποίο υπέγραψε ο Todd Strasser, ο οποίος αναφέρει ότι δεν είχε ιδιαίτερη επίβλεψη από τους δημιουργούς και τον σκηνοθέτη Chris Colombus για το τι θα πρόσθετε στην πλοκή. Επομένως έγραψε τον Peter McCallister, πατέρα του Κέβιν, ως έναν επιχειρηματία χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες, και την Kate McCallister, μητέρα του Κέβιν, ως μία σχεδιάστρια μόδας.

Ο Stresser πίστευε πάντοτε στα σίγουρα ότι οι ΜακΚάλιστερ δεν είναι τίποτα «κροίσοι» και σούπερ πλούσιο, αλλά θα τους κατέτασσε «πάνω από τη μεσαία τάξη» των κοινωνικών στρωμάτων. Εν τέλει ο συγγραφέας είπε ότι ήταν χαρούμενος που άφησαν στην άκρη και γενικώς ασαφή την περιουσία των ΜακΚάλιστερ.

Γίνεται λόγος όμως ότι δεν πλήρωσαν οι γονείς του Κέβιν τα εισιτήρια για το ταξίδι. Ο Θείος Ρομπ πλήρωσε και για τα 15 εισιτήρια των ΜακΚάλιστερ -μερικά εξ αυτών στης business class, επομένως το άρθρο αναφέρει ότι πιθανότατα να είναι αυτός ο πλουσιότερος της οικογενείας.

Με μερικούς υπολογισμούς η ομάδα των οικονομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας υποστηρίζει ότι οι McCallisters θα έπρεπε να έχουν ως νοικοκυριό συνολικά ετήσιο εισόδημα ύψους τουλάχιστον $305.000 το 1990 ή γύρω στα $665.000 δολάρια αν ζούσαν στο 2022, ώστε να μπορούν να έχουν αγοράσει και διατηρήσει ένα τέτοιο σπίτι.