Το BMW Group εξασφαλίζει τα δικαιώματα για την ALPINA, φέροντας μεγαλύτερη ποικιλία στη δική της γκάμα πολυτελών αυτοκινήτων. Η BMW AG και η ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG συνήψαν συμφωνία για το σκοπό αυτό, που θα εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της μάρκας ALPINA καθώς και της Burkard Bovensiepen GmbH und Co. KG.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται ακόμα σε διάφορες αναβλητικές αιρέσεις – κυρίως αναμένεται έγκριση από τις αντιμονοπωλιακές αρχές. Η μακροπρόθεσμη συμφωνία συνεργασίας που επεκτάθηκε για άλλα πέντε χρόνια στα τέλη του 2020, θα εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν τις όποιες οικονομικές λεπτομέρειες. Δεν πρόκειται να αποκτηθούν μετοχές της εταιρείας.

Πάνω από μισό αιώνα, η BMW και ο μικρός κατασκευαστής που εδρεύει στο Buchloe, έξω από το Μόναχο, έχουν σφυρηλατήσει μία στενή σχέση συνεργασίας η οποία βασίζεται στο υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης. Τώρα, ο μετασχηματισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο.

Ο μετασχηματισμός προς την ηλεκτρική κινητικότητα και η αυστηροποίηση των κανονισμών σε όλο τον κόσμο (κυρίως όσων αφορούν τις εκπομπές ρύπων, την επικύρωση λογισμικού και τις απαιτήσεις για συστήματα υποβοήθησης και παρακολούθησης οδηγού) έχουν ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερους κινδύνους για μικρούς κατασκευαστές.

Η διοίκηση της ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με μία στρατηγική αναπροσαρμογή που θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων της στο Buchloe.

Η συνεργασία των δυο εταιριών θα συνεχιστεί αλλά με διαφορετική μορφή: Η εταιρεία ALPINA, η οποία ανήκει στην οικογένεια Bovensiepen θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία της στην εξέλιξη, παραγωγή και πώληση οχημάτων BMW ALPINA στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας μέχρι τα τέλη του 2025. Αυτό σημαίνει ότι βασικά αυτοκίνητα BMW θα τροποποιούνται εκτενώς από την ομάδα της ALPINA – σε επίπεδο κινητήρα και μετάδοσης, αλλά και από απόψεως πλαισίου, αεροδυναμικής και εξοπλισμού εσωτερικού. Τα οχήματα της BMW ALPINA προ-συναρμολογούνται στις γραμμές παραγωγής της BMW πριν από την τελική συναρμολόγηση που πραγματοποιείται σε συνεργεία στο Buchloe, όπου επίσης κατασκευάζονται εξατομικευμένα εσωτερικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές των πελατών.

Οι επιχειρηματικοί τομείς συντήρησης (service), εξαρτημάτων και αξεσουάρ για την υπάρχουσα και κληροδοτούμενη γκάμα της BMW ALPINA θα συνεχίσουν να λειτουργούν μακροπρόθεσμα στις εγκαταστάσεις του Buchloe. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην υφιστάμενη συνεργασία μετά την πώληση. Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, θα υπάρχει περαιτέρω διεύρυνση της υφιστάμενης επιχείρησης υπηρεσιών ανάπτυξης για την BMW εκτός του Buchloe. Η οινοποιία που επίσης αποτελεί κομμάτι της οικογενειακής εταιρείας δεν θα επηρεαστεί.

Το 2021 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG. Έχοντας μία τόσο ισχυρή βάση, η οικογενειακή επιχείρηση θα επαναπροσδιορίσει στρατηγικά τη μελλοντική πορεία της για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των κανονισμών και την τεχνολογική αλλαγή που επέρχεται στη βιομηχανία. Αυτό θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τις εγκαταστάσεις του Buchloe.

Η πώληση των δικαιωμάτων επί των εμπορικών σημάτων στην BMW και η επακόλουθη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος οχημάτων της ALPINA στο τέλος του 2025 θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας στη μονάδα του Buchloe. Η BMW θα υποστηρίξει την ALPINA με τις απαραίτητες προσαρμογές στο ανθρώπινο δυναμικό του Buchloe τα προσεχή χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2025, η BMW θα συνεργαστεί με την ALPINA ώστε να προσφέρει σε όσους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Buchloe μία νέα θέση στο BMW Group, αλλά και να τους βοηθήσει να βρουν νέες θέσεις εργασίας σε προμηθευτές και εταίρους εξέλιξης.

Η ALPINA Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG, ένας Γερμανός κατασκευαστής οχημάτων που εδρεύει στο Buchloe, ιδρύθηκε επίσημα την 1η Ιανουαρίου 1965. Η ALPINA ασχολήθηκε με τις βελτιώσεις και τις αγωνιστικές εκδόσεις της BMW από τη δεκαετία του 1960 και ξεκίνησε να κατασκευάζει επιβατικά αυτοκίνητα βασισμένα στα προϊόντα της BMW AG το 1978. Από το 1983, η εταιρεία με έδρα το Buchloe στην περιοχή Ostallgäu της Βαυαρίας είναι καταχωρημένη ως επίσημος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταφορών της Γερμανίας (German Federal Motor Transport Authority) στο Flensburg και απασχολεί γύρω στους 300 εργαζόμενους.

Περίπου 2.000 οχήματα κατασκευάστηκαν στο Buchloe το 2021. Εκτός από τη Γερμανία και την Ευρώπη, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Μέση Ανατολή είναι επίσης σημαντικές αγορές για την ALPINA. Ο δεύτερος βασικός τομέας δραστηριότητας της οικογενειακής επιχείρησης είναι η οινοποιία ALPINA.