Το Cupra Formentor είναι το πρώτο μοντέλο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη νέα ισπανική μάρκα. Το crossover υψηλών επιδόσεων συνδυάζει το DNA της μάρκας με τη σχεδίαση και την κατασκευή του μέλλοντος, προσφέροντας ένα εμβληματικό μοντέλο που συνδυάζει την πολυπλοκότητα, την καινοτομία, καθώς και μία δυναμική εμπειρία οδήγησης.

Καθώς η αγορά εξελίσσεται, το Formentor συγκεντρώνει τα οφέλη ενός αυτοκινήτου επιδόσεων με τις ιδιότητες ενός SUV, που βασίζεται στην κληρονομιά της Cupra, σε μία περίοδο που η κατηγορία CUV σημειώνει απίστευτη ανάπτυξη.

Εμφάνιση

Το Formentor πήρε το όνομα του από το πιο όμορφο και άγριο ακρωτήριο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, στις Βαλεαρίδες. Το αυτοκίνητο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής της τοποθεσίας που γίνονται εμφανή στην εξωτερική σχεδίαση του crossover υψηλής απόδοσης. Τα βράχια του ακρωτηρίου ενέπνευσαν τη σχεδιαστική ομάδα για τις πλαϊνές του γραμμές, που φανερώνουν δυναμισμό και αίσθηση κίνησης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο συναίσθημα.

To αμάξωμα θυμίζει ένα όχημα παντός εδάφους, αλλά η σχεδίαση του χρησιμοποιεί την αισθητική τεχνική για να ελαφρύνει τη σιλουέτα του. Σε αντίθεση με το σκληρό, τραχύ φινίρισμα ενός παραδοσιακού SUV, το Formentor συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός οχήματος παντός εδάφους με τα συμπαγή στοιχεία ενός hatchback.

Το εντυπωσιακό SUV έχει μήκος 4.450 χλστ. και πλάτος 1.839 χλστ. Το ύψος του είναι 1.511 χλστ., παρέχοντας αξιοσημείωτο ύψος για όλους τους επιβάτες, το οποίο, σε συνδυασμό με το μεταξόνιο των 2.680 χλστ., προσφέρει σημαντική χωρητικότητα στους πίσω επιβάτες, χώρο αποσκευών 450 λίτρων, καθώς και μεγάλη σταθερότητα.

Από την άλλη πλευρά, το sportiness κάνει έντονη την εμφάνισή του στο πίσω μέρος του οχήματος, ενώ ταυτόχρονα τονίζεται το μήκος της πίσω πόρτας, υπογραμμίζοντας τις δυναμικές του διαστάσεις. Αυτή η αδιάκοπη σχεδίαση τονίζει σημαντικά την εξωτερική ποιότητα του οχήματος, η οποία ενισχύεται από τον κατά μήκος πίσω φωτισμό που μεγεθύνει την ξεχωριστή εμφάνιση του πίσω μέρους, καθώς και τις standard ζάντες αλουμινίου 19″ (επίσης διαθέσιμες στο χρώμα του χαλκού) με φρένα Brembo 18″.

Η συνολική εξωτερική σχεδίαση ενισχύεται από ευρεία παλέτα διαθέσιμων χρωμάτων: εκτός από τα τέσσερα απλά και μεταλλικά χρώματα (Urban Silver, Midnight Black, Magnetic Tech ή Candy White), το νέο μοντέλο είναι επίσης διαθέσιμο σε τρία ειδικά χρώματα (Graphene Grey, Dark Camouflage και Desire Red), καθώς και σε δύο ματ χρωματικές επιλογές (Petrol Blue Matt και Magnetic Tech Matt) που προσθέτουν οπτική κομψότητα και προσωπικότητα στο όχημα.

Εσωτερικό

H εξωτερική σχεδίαση ταιριάζει απόλυτα με το υψηλής ποιότητας εσωτερικό του, το οποίο παρέχει αίσθηση νεωτερισμού και sportiness, σεβόμενο της αξίες της μάρκας.

Από τη στιγμή που ανοίγει η πόρτα, οι επιβάτες βλέπουν το welcome light στο έδαφος, ενώ περνώντας στο εσωτερικό συναντούν υλικά υψηλών προδιαγραφών και διακοσμητικές λεπτομέρειες υψηλής στιλπνότητας σε χρώμα σκούρου χρωμίου και μαύρου, που ενισχύουν την αισθητική της καμπίνας.

Τα bucket καθίσματα, διαθέσιμα σε Petrol Blue και μαύρο δέρμα, δίνουν την αίσθηση της ελαφρότητας, ενώ παράλληλη τονίζουν τα διαπιστευτήρια επιδόσεων του Formentor, καθώς ο οδηγός κάθεται χαμηλότερα και σε πιο εργονομική και σπορ θέση.

Το ταμπλό που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται, βρίσκεται σε οριζόντια διάταξη, ενισχύοντας τη μεγιστοποίηση της εκφραστικότητας του οχήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πόρτες που παρέχουν επιπρόσθετα διάφορες λειτουργίες ασφαλείας, όπως ανίχνευση τυφλών σημείων και exit assist.

H πανοραμική οθόνη 12″ στο ταμπλό με online λειτουργίες πλοήγησης αποτελεί πηγή λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας στους επιβάτες. Η τεχνολογία βρίσκεται στο προσκήνιο μέσα στο αυτοκίνητο χάρη στην ενσωμάτωση του digital cockpit, που παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες οδήγησης ακριβώς μπροστά στον οδηγό, ο οποίος ενθουσιάζεται από το νέο τιμόνι που ενσωματώνει το κουμπί εκκίνησης κινητήρα και το mode selector.

Κινητήρες

Το Formentor θα λανσαριστεί αρχικά με δύο κινητήρες υψηλών επιδόσεων, έτοιμοι να προσφέρουν μία ευχάριστη οδηγική εμπειρία.

Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται ένας δίλιτρος TSI Turbocharged κινητήρας βενζίνης με συνολική ισχύ 310 ίππων και ροπή 400 Nm. Ο κινητήρας αυτός θα συνδυαστεί με τεχνολογία 4Drive που παρακολουθεί συνεχώς την οδήγηση για να τροφοδοτήσει με ισχύ το σωστό τροχό, στον ακριβή χρόνο που χρειάζεται.

Το Formentor, ωστόσο, «βλέπει» στο μέλλον για μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση, ενσωματώνοντας την υβριδική τεχνολογία plug-in υψηλής απόδοσης. Ο βενζινοκινητήρας 1.4 λίτρων TSI 150 ίππων, συνδυασμένος με τον ηλεκτρικό κινητήρα 85 kW με μπαταρία ιόντων λιθίου 13 kWh, επιτρέπει στο μεγάλο αμάξωμα να επιτύχει τις επιδόσεις που οι πελάτες περιμένουν, πάντα σε αρμονία με την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, ο κινητήρας αυτός παρέχει συνολική μέγιστη ισχύ 245 ίππων και ροπή 400 Nm με ηλεκτρική αυτονομία περίπου 50 χλμ.

Οι δυο κινητήρες συνδυάζονται με κιβώτιο ταχυτήτων DSG διπλού συμπλέκτη που βοηθάει τις αλλαγές των ταχυτήτων να γίνουν πιο ομαλές. Η τεχνολογία shift-by-wire είναι σχεδιασμένη ώστε ο επιλογέας ταχυτήτων να μην συνδέεται με το κιβώτιο μηχανικά αλλά να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά σήματα για τις αλλαγές. Η τεχνολογία προσθέτει υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων, αλλά προσθέτει μία νέα διάσταση στην οδηγική απόλαυση. Όταν οι οδηγοί θελήσουν μία ακόμα πιο διαδραστική οδηγική εμπειρία, τα χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων στο τιμόνι κάνουν τη σύνδεση μεταξύ οχήματος και οδηγού πιο στενή.

Με την προηγμένη ρύθμιση πλαισίου DCC και το προοδευτικό σύστημα διεύθυνσης, το ισπανικό SUV τα καταφέρνει άριστα ανεξάρτητα από τις οδηγικές συνθήκες ή το στιλ οδήγησης, ενώ με τον ρυθμιστή ολίσθησης DCC, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει με ακρίβεια τη ρύθμιση που θέλει, ειδικά σε εξατομικευμένη λειτουργία.

Ασφάλεια και συνδεσιμότητα

Το Formentor θα ενσωματώσει τις πιο εξελιγμένες λύσεις infotainment και συνδεσιμότητας, ώστε να κρατήσει τους πελάτες σε επαφή, μεταφέροντας την ψηφιακή τους ζωή μέσα στο όχημα. Το infotainment system 12″ μειώνει την χρήση των διακοπτών και ενσωματώνει έλεγχο φωνής και κίνησης. Το σύστημα συνδυάζει το Full Link system συμβατό τόσο με Apple CarPlay (ασύρματο) όσο και με Android Auto. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να συνδέσουν το τηλέφωνο τους στο όχημα μέσω USB ή μέσω Bluetooth για πρόσβαση στο οικοσύστημα των εφαρμογών τους.

Χάρη σε μια ενσωματωμένη κάρτα SIM, το αυτοκίνητο θα έχει στη διάθεση του την εφαρμογή Connect, η οποία φέρνει τα online services απευθείας στο όχημα, επιτρέποντας στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε downloadable apps, σε απευθείας σύνδεση με ραδιόφωνο και σε ένα εκτεταμένο οικοσύστημα λειτουργικότητας με remote data και έλεγχο του οχήματος.

Όταν οι χρήστες είναι εκτός του οχήματος μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων οδήγησης, των πληροφοριών στάθμευσης, της κατάστασης του οχήματος και τις ειδοποιήσεις ταχύτητας, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή smartphone. Και για τις εκδόσεις high-performance plug-in hybrid, οι οδηγοί μπορούν να διαχειριστούν τη διαδικασία φόρτισης και να ελέγξουν τον κλιματισμό από απόσταση.

Ταυτόχρονα, μια σειρά συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας οδηγού σημαίνει ότι το όχημα θα προσφέρει ασφαλή οδήγηση στην κατηγορία, μειώνοντας το άγχος ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες οδήγησης με το ημι-αυτόνομη οδήγησης επιπέδου 2. Μεταξύ των σημαντικότερων χαρακτηριστικών είναι τα Predictive Adaptive Cruise Control, Emergency Assist, Travel Assist, Side και Exit Assist.

Οι πωλήσεις του Formentor θα ξεκινήσουν το τελευταίο τετράμηνο του 2020.

Νίκος Τσάδαρης