Το νέο Puma έγινε πρόσφατα το νεότερο μοντέλο της οικογένειας Ford που αξιολογήθηκε από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP με την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στον τομέα της ασφάλειας. Η κορυφαία αυτή επίδοση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση και σημασία με δεδομένο το γεγονός ότι όλες οι δοκιμασίες στις οποίες υπεβλήθη το νέο, κόμπακτ crossover μοντέλο πραγματοποιήθηκαν υπό το νέο, αυστηρότερο πρωτόκολλο δοκιμών του Euro NCAP, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2018.

Αναλυτικότερα, ο ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης Euro NCAP απένειμε στο νέο Puma υψηλή βαθμολογία για την προστασία ενηλίκων επιβατών και παιδιών δίνοντάς του «άριστα» τόσο στις δοκιμές πλευρικών συγκρούσεων σε μπαριέρα, όσο και για τις πιο σοβαρές πλευρικές προσκρούσεις σε στύλο. Επίσης, ο οργανισμός εκθείασε την αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών υποστήριξης της οδήγησης του αυτοκινήτου.

Στους επιμέρους τομείς αξιολόγησης ο Euro NCAP απένειμε στο Puma βαθμολογία 94% στον τομέα της προστασίας των ενηλίκων επιβατών, 84% στην προστασία των παιδιών, 77% στην προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου (όπως είναι για παράδειγμα οι ποδηλάτες) καθώς και 74% για τα συστήματα υποστήριξης και ασφάλειας με τα οποία εξοπλίζεται. Επιπλέον, το Puma απέσπασε συνολικά 16 βαθμούς στις δοκιμές πλευρικής πρόσκρουσης και 12 βαθμούς για την εγκατάσταση των συστημάτων συγκράτησης παιδιών.

Νίκος Τσάδαρης