Μια όμορφη σελίδα του Ελληνικού Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, έκλεισε χθες Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, όταν ο κινηματογραφιστής Νίκος Γραμματικόπουλος πέρασε στην «άλλη ζωή», σε ηλικία 84 χρονών.

Ο Νίκος ήταν αυτός που από την δεκαετία του ’70 έκανε τους αγώνες τέχνη μέσα από τις βαριές κάμερες της εποχής. Χιλιόμετρα φιλμ “super 8mm” γυρισμένα μέσα στο λιοπύρι και την σκόνη των Ράλι Ακρόπολις (και όχι μόνο) της εποχής, έμπαιναν στην μονταζιέρα κάτω από το καλλιτεχνικό μάτι του Γραμματικόπουλου και γίνονταν μοναδικά ντοκιμαντέρ έργα τέχνης, συνοδευόμενα από την κατάλληλη μουσική υπόκρουση και την ζεστή φωνή του δημιουργού αφηγητή.

Κορυφαίο όλων «η Ακρόπολη σε Τροχούς», ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο Ράλι Ακρόπολις, που με «πρόσχημα» το αυτοκίνητο, έδειχνε τις ομορφιές και την κοινωνική ζωή της χώρας. Το έργο του αυτό είχε βραβευτεί σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ ο ίδιος είχε την εκτίμηση όλων των ανθρώπων του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, έχοντας τιμηθεί και από τον ΣΟΑΑ.

Πρόδρομος του CNN & του Eurosport, ο Νίκος δεν δίσταζε να κρέμεται από ανοικτές πόρτες ελικοπτέρων της εποχής και με την βαριά κάμερα στον ώμο να κινηματογραφεί από αέρος τα περάσματα των οδηγών – θρύλων της εποχής, ρισκάροντας ακόμα και την ζωή του. Αποκορύφωμα, η πτώση του το 1981 στην ειδική διαδρομή του ράλι Ακρόπολις Πλατανάκι, με το Alouette της Ολυμπιακής που κυβερνούσε ο Νίκος Σαρρής. Ευτυχώς κυβερνήτης και κινηματογραφιστής βγήκαν και ο δεύτερος έβαλε πάλι την κάμερα στον ώμο και πήρε εικόνες από τα συντρίμμια του Γαλλικού «πετούμενου».

Όμως ο Νίκος Γραμματικόπουλος δεν ανέδειξε μόνο τον Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, καθώς το καλλιτεχνικό του έργο είναι πολυσχιδές, με πολλές δημιουργίες, σημαντικότερη των οποίων είναι η «Αι δες Αθήναι, η πριν πόλις».

Μια ακόμα άγνωστη πτυχή του εκλιπόντα είναι η επίδοσή του στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στην άρση βαρών της οποίας ήταν διαπρεπής αθλητής.

Η κηδεία του Νίκου Γραμματικόπουλου θα γίνει αύριο Σάββατο 12:00 στο νεκροταφείο της Ραφήνας.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.