H Nissan επενδύει 33 δισεκατομμύρια γιέν σε τεχνολογίες για την παραγωγή

Καινοτομίες που θα συμβάλουν στην παραγωγή μιας νέας γενιάς ηλεκτροκίνητων και ευφυών αυτοκινήτων


AUTO
18:33
28/11/2019
H Nissan επενδύει 33 δισεκατομμύρια γιέν σε τεχνολογίες για την παραγωγή
2
loading

Η Nissan ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική επένδυση σε προηγμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό, για τα εργοστάσιά της σε όλο τον κόσμο.

Αυτές οι καινοτομίες θα συμβάλουν στην παραγωγή μιας νέας γενιάς ηλεκτροκίνητων και ευφυών αυτοκινήτων, που ενσωματώνουν το όραμα του Intelligent Mobility της εταιρείας, ενώ παράλληλα καθιστούν τις παραγωγικές διαδικασίες πιο ευέλικτες, αποτελεσματικές και βιώσιμες. Μετά από μια αρχική επένδυση περίπου 33 δισ. γιεν (περίπου 275 εκατ. ευρώ) στο εργοστάσιο Tochigi της εταιρείας στην Ιαπωνία, με εργασίες που θα ολοκληρωθούν το 2020, οι τεχνολογίες αυτές θα εφαρμοστούν σε όλα τα εργοστάσια της μάρκας ανά την υφήλιο.

Από το 1933, η Nissan έχει βελτιώσει την ικανότητά της στην μαζική παραγωγή οχημάτων με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα. Όλα αυτά τα χρόνια, οι τεχνικοί Takumi της εταιρείας έχουν τελειοποιήσει μια σειρά πολύπλοκων ή λεπτών διαδικασιών, που απαιτούν υψηλό βαθμό δεξιοτεχνίας.

Αυτή η τελευταία επένδυση αντιπροσωπεύει μια απαραίτητη επανεξέταση του συμβατικού τρόπου κατασκευής των αυτοκινήτων και αντιμετωπίζει τις διαρθρωτικές και τεχνικές προκλήσεις της παραγωγής οχημάτων, που θα οδηγήσουν τη βιομηχανία σε μια νέα εποχή ηλεκτροκίνησης και τεχνητής ευφυΐας.

Η επόμενη γενιά των αυτοκινήτων της Nissan θα είναι ηλεκτρική, ευφυής και συνδεδεμένη. Αυτό προσθέτει νέα πολυπλοκότητα στον σχεδιασμό και την κατασκευή, απαιτώντας σημαντικές εξελίξεις στη μηχανική της παραγωγής.

Μια τέτοια πρόοδος είναι το «καθολικό σύστημα στήριξης του κινητήριου άξονα» που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Μηχανικής της Παραγωγής, της εταιρίας.

Η τοποθέτηση κινητήρων στα αυτοκίνητα είναι μια μακρά διαδικασία με επίπονη δουλειά για το προσωπικό της γραμμής συναρμολόγησης, που  πρέπει να τοποθετήσει πολλά μέρη σε μια ακολουθία. Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί μια αυτοματοποιημένη παλέτα για να τοποθετήσει ολόκληρο το σύστημα μετάδοσης κίνησης ταυτόχρονα. Το σύστημα μετράει τις διαστάσεις του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης και η παλέτα κάνει τις ανάλογες μικρο-ρυθμίσεις. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι κινητήριοι άξονες είναι εγκατεστημένοι σε ακρίβεια μικρότερη του ενός χιλιοστού. Το νέο σύστημα είναι επίσης ιδιαίτερα προσαρμόσιμο. Η ίδια παλέτα μπορεί να συναρμολογήσει τρεις τύπους κινητήρων (κινητήρα εσωτερικής καύσης, e-POWER και αμιγώς ηλεκτρικό) και μπορεί να συναρμολογεί και να τοποθετεί 27 διαφορετικούς συνδυασμούς κινητήριων μονάδων.

Δεξιοτεχνία στα ρομπότ

Η Nissan έχει αναπτύξει συγκεκριμένες  δεξιότητες και διαδικασίες που έως τώρα μπορούσαν να εκτελεστούν μόνο από εκπαιδευμένους τεχνίτες. Μέσα από μια εντατική διαδικασία συνεργασίας, οι τεχνίτες και οι μηχανικοί έχουν ψηφιοποιήσει τμήματα αυτών των λεπτών διαδικασιών, προκειμένου «εκπαιδευμένα» ρομπότ να τις εκτελούν όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό θα επιτρέψει στους τεχνίτες να επικεντρωθούν σε νέους, ανεξερεύνητους τομείς ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Ένα παράδειγμα μιας εργασίας που μπορεί τώρα να αυτοματοποιηθεί είναι η «σφράγιση», η εφαρμογή δηλαδή ενός υλικού που μοιάζει με πάστα στις ενώσεις του αμαξώματος, για να αποφευχθεί η εισροή νερού.

Η «σφράγιση» πραγματοποιείται σε γενικές γραμμές από ειδικούς, καθώς η απαιτούμενη επιδεξιότητα και ταχύτητα μπορούν να αποκτηθεί μέσω της κατάρτισης και δεν είναι εύκολο να αναπαραχθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο. Ωστόσο, εκτός από την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εφαρμογής του σφραγιστικού υλικού, οι μηχανικοί ανέλυσαν  τις ακριβείς κινήσεις των εκπαιδευμένων εργαζομένων κατά την εφαρμογή του υλικού και την τελική σφράγιση, υπολογίζοντας την πίεση που ασκήθηκε σε κάθε στάδιο. Στην συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες μετατράπηκαν σε οδηγίες για ρομπότ και πραγματοποιηθήκαν περαιτέρω βελτιώσεις, μέσω εκτεταμένων δοκιμών και σφαλμάτων.

Ως αποτέλεσμα, τα ρομπότ μπορούν τώρα να εφαρμόζουν και να τελειώνουν τη στεγάνωση γρήγορα και με ακρίβεια, ακόμα και κατά μήκος των πιο σύνθετων ενώσεων.

Καλύτεροι χώροι εργασίας με ρομπότ

Τα ρομπότ μπορούν πλέον να εκτελέσουν αποτελεσματικά ορισμένα επίπονα καθήκοντα, απελευθερώνοντας τους εργαζόμενους στην κατεύθυνση  πιο πολύτιμων εργασιών, σε άλλα στάδια της παραγωγής. Αυτό βελτιώνει επίσης την εργονομία, καθιστώντας τα εργοστάσια καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα. Ένα παράδειγμα είναι η τοποθέτηση της επένδυσης της οροφής, στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να εισέρχονται σε κάθε καμπίνα του οχήματος για να εκτελούν αυτή τη σωματικά επίπονη εργασία. Η εργασία έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς τα αυτοκίνητα έρχονται με πιο συνδεδεμένα χαρακτηριστικά, ανεβάζοντας τον αριθμό των συσκευών που συνδέονται με την οροφή.

Η λύση είναι να χρησιμοποιήσει τα ρομπότ για να εισάγει την επένδυση της οροφής από το μπροστινό μέρος του οχήματος και στη συνέχεια να τη στερεώσει. Οι αισθητήρες παρακολουθούν τις αλλαγές στην πίεση και χρησιμοποιούν ένα «ιδιόκτητο» σύστημα λογικής για να καθορίσουν πότε τα κλιπ έχουν ασφαλίσει καλά στη θέση τους.

Μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Προσπάθεια γίνεται, επίσης, για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή των αυτοκινήτων, με τις αλλαγές στις διαδικασίες βαφής να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα αμαξώματα πρέπει συνήθως να βαφτούν σε υψηλές θερμοκρασίες, επειδή το ιξώδες του χρώματος είναι δύσκολο να ελεγχθεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αντίθετα, οι προφυλακτήρες είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό και συνεπώς πρέπει να βαφτούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κάτι τέτοιο απαιτεί δύο ξεχωριστές διαδικασίες βαφής για ένα όχημα.

Η ιαπωνική εταιρία έχει αναπτύξει ένα χρώμα με βάση το νερό που διατηρεί το σωστό ιξώδες σε χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε τα αμαξώματα και οι προφυλακτήρες να μπορούν να βαφτούν μαζί. Με την συγκεκριμένη διαδικασία, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 25%.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιηθεί ένας θάλαμος βαφής χωρίς νερό, που θα επιτρέπει τη συλλογή όλων των αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση τους σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες.

Νίκος Τσάδαρης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Giorgis

    Κατάλαβε μήπως η Nissan τι βλακεία έκανε που πούλησε το τμήμα μπαταριών για ηλεκτροκίνητα ενώ μπορούσε να το αναπτύξει περαιτέρω τη στιγμή μάλιστα που είχε το προβάδισμα στην επόμενη τεχνολογία αυτοκινήτων? Στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει συνωστισμός και ουρές για παραγγελίες μπαταριών στις λίγες εταιρίες που τις παράγουν.

  2. avatar 674231543456

    ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ,ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΙΕΣ !!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει